p

Kalastus Koillis-Atlantilla ei ole kestävää

Vaikka useat kalakannat ovat kasvaneet, on kalastus silti kaukana kestävästä. Suuria määriä kalaa heitetään takaisin mereen ja ympäristöä tuhoavien pyydysten käyttö on yleistä.

EU:n kalastusministerit sopivat eilen Koillis-Atlantin vuoden 2014 kalastuskiintiöistä. Huolimatta siitä, että EU:n yhteisen kalastuspolitiikan mukaan kalastuksen tulisi olla kestävällä tasolla vain hieman yli vuoden päästä, on tieteellisten suositusten ja sovittujen pyyntikiintiöiden ero edelleen huomattava.

– Sopiessaan kiintiöistä ministerit ovat ottaneet pieniä edistysaskeleita siinä, että yhä useampia lajeja pyydettäisiin kestävän enimmäistuoton rajoissa. Mutta tämä ei riitä – kalakannoista 46 prosenttia hyödynnetään edelleen selvästi enemmän kuin mitä tieteelliset suositukset sanovat, sanoo Xavier Pastor, merisuojeluorganisaatio Oceanan johtaja Euroopassa.

Kattegatin tilanne huonoin

Kuten aiempina vuosina, on turskan tila Kattegatissa edelleen surkea. Tutkijoiden mukaan on olemassa riski, että turska häviää Kattegatista kokonaan. Heikon lisääntymismenestyksen lisäksi tutkijat uskovat, että suuria määriä turskaa tuodaan maihin ilman rekisteröintiä. Turskan kalastus ei tällä hetkellä ole sallittua Kattegatissa, mutta sille on pieni kiintiö, jota voidaan käyttää, kun turskaa tulee sivusaaliina muita lajeja pyydettäessä. Kiintiön täyttyessä, suuria määriä kalaa heitetään takaisin mereen.

– Kiintiöiden asettamisesta puuttuu kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka johtaa kestämättömiin käytäntöihin. Esimerkiksi Pohjanmeren hummerin pyynnissä tulee sivusaaliina runsaasti turskaa, joka heitetään takaisin mereen kuolleena, kun turskakiintiö on käytetty. Ja, tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka tärkeää on huomioida useita lajeja kiintiöistä sovittaessa, sanoo Hanna Paulomäki, Oceanan Itämeritoimiston johtaja.

Ruotsilla on ratkaisu

Ruotsissa suurin osa hummerin pyytäjistä on alkanut käyttää valikoivaa pyydystä, joka on osoittautunut tehokkaaksi suurien turskien välttämisessä; ne pääsevät uimaan pois pyydyksestä. Suurien yksilöiden selviytyminen on ratkaisevaa, koska ne pystyvät tuottamaan enemmän jälkeläisiä kuin pienemmät lajitoverinsa. Valitettavasti Tanskalaiset hummerin pyytäjät käyttävät päinvastoin pyydyksiä, jotka pyytävät erikoisen tehokkaasti suuria turskia, mutta päästävät pienet yksilöt ulos.
 
– Jotta aidosti kestävä kalastus saavutetaan, pitäisi ministereiden keskittyä samanaikaisesti sekä poisheittämiskiellon toimeenpanoon yhdistettynä vaatimukseen käyttää tarkoituksenmukaisesti valikoivia pyydyksiä, kuten Ruotsissa käytössä oleva hummeritrooli, sanoo Magnus Eckeskog, Oceanan Itämeritoimiston kalastusasiantuntija.

Lähde: Oceana

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.