p

Arktiksen merenpohjasta metaanipäästöjä tuplasti luultua enemmän

Uuden tutkimuksen mukaan Itä-Siperian pohjoispuolen rannikolla merenpohjasta vapautuu yli kaksinkertainen määrä metaania kuin aiemmin on luultu. Tutkimus julkaistiin 24 marraskuuta Nature Geoscience lehdessä, 2013; DOI: 10.1038/ngeo2007 »»

Tutkimuksen mukaan Itä-Siperian merenpohjasta vapautuu ilmakehään vähintään 17 miljoonaa tonnia metaania vuodessa.

Itä-Siperian Arktisen meren metaanipäästöalue on yli kahden miljoonan neliökilometrin suuruinen. Alue on yli kolme kertaa Siperian turvesoiden kokoinen. Siperian turvesoita on aiemmin pidetty pohjoisen pallonpuolikkaan suurimpana metaanilähteenä, josta päästöt ovat vain kahdeksan (8) miljoonaa tonnia metaania vuodessa.

Metaania syntyy eloperäisen aineen mädäntyessä hapettomissa oloissa. Se on maakaasun keskeinen osa. Ikiroudassa oleville merenpohjan alueille sitä on myös varastoitunut jään alle miljoonien vuosien aikana, sekä kaasumaisena, että metaanihydraattina.

Metaani on 30 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu, joka tarkoittaa 30 kertaista lämpenemisen vaikutusta, verrattuna hiilidioksidiin. Maalla metaania vapautuu kun ikirouta sulaa. Merenpohjaan metaani tallentuu huokoiseen jäähän (metaanihydraatti) joka sulkee metaanin sisäänsä. Kun meren lämpötila nousee alkaa metaanihydraatti sulaa, jolloin metaani pääsee vapautumaan kuplimalla.

Havainnot ovat toistuvista käynneistä alueelle kansainvälisessä tutkimushankkeessa. Tutkijoiden kahdesti vuodessa tekemät retket ovat paljastaneet, että meren metaanirikkaat pohja-alueet ovat sulaneet paljon laajemmin kuin aiemmin on ajateltu, mikä johtuu osittain merenpohjan lämpenevästä vedestä. Lämpeneminen on luonut edellytykset merenalaisen metaanin purkautumisen suureempina määrinä kuin tutkijoiden aiemmissa malleissa arvioitiin. Lisääntyneet metaanipäästöt ovat mahdollinen uusi ilmastonmuutokseen vaikuttava tekijä, joka entisestään lämmittää planeettaa.

Tutkimuksen yhteenveto vapautuvasta metaanista suoritettiin monen menetelmän avulla, jossa käytettiin mm. lämpötila-aineistoa, ilma- ja vesinäytteitä, kaikuluotausta, merenpohjan kairauksia, sekä kuplivan veden liikettä kuvattiin videolle.

Metaani on merkittävä tekijä ilmastonlämpenemiseen, koska se vaikutukseltaan on niin tehokas. Tutkijat uskovat metaanin vapautumisen Arktiselta alueelta, ja erityisesti tältä alueelta vaikuttavan maailmanlaajuisesti.

Enemmän ja tarkemmin:
Alkuperäinen University of Alaska Faisbanks'in tutkimus:
Kuva: Kaasuhydraatti, Wusel007, Wikimedia Commons [CC 3.0]

Lue myös:

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.