p

Aktivistit on nyt virallisesti armahdettu

Venäjän parlamentti äänesti tänään kello 14 Suomen aikaa aktivistien armahtamisen puolesta myös armahduslain lopullisessa hyväksymisäänestyksessä. Armahduksen hyväksyminen ei tarkoita sitä, että aktivistit myöntäisivät syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Kaksi kuukautta vankeudessa viettäneet aktivistit myös muistuttavat, että Venäjä ei ole vieläkään armahtamassa Arktista.

Duuma äänesti tänään muutoksista, jotka laajentavat armahduslain koskemaan myös huliganismista syytteessä olevia henkilöitä. Muutoksen myötä laki sisältää nyt Greenpeacen aktivistit ja kaksi freelance-toimittajaa, jotka pidätettiin kesken rauhanomaisen mielenosoituksen Gazpromin öljylautalla kolme kuukautta sitten.

Suomalainen Sini Saarela kertoo päätöksen jälkeisen tunnelman olevan helpottunut mutta ristiriitainen:

"Mistä meidät armahdetaan? Me emme ole rikollisia, me emme ole huligaaneja tai merirosvoja. Minulla on koko asiasta ristiriitaiset tunnelmat. Tietysti olen helpottunut, mutta samalla olen huolissani venäläisten ystävieni puolesta, sillä pelkään heidän kärsivän tästä. He saattavat saada rikosrekisterin rikoksesta, johon kukaan meistä ei ole syyllistynyt. Arktista aluetta uhkaavat edelleen samat ongelmat, tällä päätöksellä ei armahdeta Arktista tai niitä niitä ihmisiä, jotka kärsivät jo nyt ilmastonmuutoksesta. Aion jatkaa työtä Arktiksen puolesta."

Duuman päätös täytyy vielä virallisesti julkaista. Yleensä se hoidetaan 10 päivässä, mutta tässä tapauksessa julkaisun odotetaan tapahtuvan jo perjantaina tai maanantaina.

Tutkintakomitean täytyy myös tehdä päätös tutkinnan lopettamisesta jokaisen syytetyn kohdalla erikseen, minkä jälkeen aktivistit kutsutaan hyväksymään päätös.

Lisäksi aktivistien poistumisviisumihakemukset on saatava toimitettua Venäjän maahanmuuttovirastoon.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.