![]() |
Kuva: Ruutukaappaus |
"Ilmastoneuvotteluilla ei ole merkitystä, elleivät valtiot ole valmiita edistämään ilmastosopua. Varsovassa on jopa otettu askeleita taaksepäin. Tästä syystä WWF päätti lähteä neuvotteluista. IPCC:n viides arviointiraportti antaa selkeän kuvan ilmastokriisin uhkasta luonnolle, ihmisille ja taloudelle. Valtioiden tulee näyttää johtajuutta ja viedä prosessia eteenpäin”, sanoo WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.
Varsovan kokousta ovat jarruttaneet esimerkiksi isäntämaa Puolan haluttomuus vähentää energian tuotantoa kivihiilellä, josta on selvänä osoituksena Puolan samaan aikaan ilmastoneuvotteluiden kanssa Varsovassa järjestämä mittava kivihiilikokous. Kokousta on hidastanut myös Japanin ilmoitus vaihtaa päästövähennystavoitteensa päästöjen lisäystavoitteeksi. Kaikki Varsovan neuvotteluiden tärkeimmät prosessit ovat juuttuneet paikoilleen.
“On hyvin todennäköistä, että maiden päästövähennyslupaukset ovat Varsovasta lähdettäessä pienempiä kuin sinne mentäessä. Varsovassa oli myös tarkoitus nostaa köyhimmille kehitysmaille erityisen tärkeää ilmastorahoituksen tasoa, mutta edistys tässä on ollut lähinnä symbolista. Lisäksi Varsovassa ei ole kyetty edistämään neuvotteluraidetta, joka johtaisi globaaliin ilmastosopimukseen vuonna 2015 Pariisissa”, sanoo Kangas.
Yhteensä 13 järjestöä päätti marssia rauhallisesti ulos neuvotteluista, jonne ne tulivat siinä uskossa, että Varsovassa edetään kohti globaalia ilmastosopua. Järjestöt eivät marssi ulos koko YK:n ilmastoneuvotteluprosessista, ainoastaan Varsovan kokouksesta.
”Ulosmarssi ei johtunut siitä, että emme pitäisi ilmastoneuvotteluita tärkeinä, vaan päinvastoin siitä, että pidämme niitä hyvin arvokkaina. Ilmastokriisin ratkaiseminen kärsii siitä, että kansainvälisiin neuvotteluihin lähdetään vuosi toisensa jälkeen alhaisin odotuksin.”
Neuvotteluista vetäytyneet organisaatiot:
Aksyon Klima PilipinasLähde: WWF
ActionAid
Bolivian Platform on Climate Change
Construyendo Puentes (Latin America)
Friends of the Earth (Europe)
Greenpeace
Ibon International
International Trade Union Confederation
LDC Watch
Oxfam International
Pan African Climate Justice Alliance
Peoples’ Movement on Climate Change (Philippines)
WWF