p

VTT: Etähallintateknologialla haetaan Espoon Otaniemen energiankulutukseen 15 prosentin vähennystä

VTT, Samsung ja 10 000 datapistettä toteuttavat Otaniemen ekokampushanketta

VTT ja Samsung C&T Corporation kehittävät Otaniemen kampusalueella rakennusten etähallintateknologiaa ja -palveluja. Otaniemessä on käynnissä sata rakennusta kattava pilot-kokeilu, jossa kerätään mittaustietoja energiankulutuksesta ja sisäolosuhteista noin 10 000 datapisteestä. Tavoitteena on osoittaa, että kampusalueen rakennusten energiankulutusta voidaan laskea 15 % uuden monitorointiteknologian avulla. Samalla luodaan tieto- ym. perustaa pitkän tähtäimen kehitystyölle, jonka tavoitteena on nollahiilidioksidi- ja energiakampus.
Tiedon lisääminen ja monitorointiteknologia kannustavat asukkaita omatoimisuuteen energian säästämiseksi. Päivittäisen sähkönkulutuksen väheneminen (kWh/vrk) yhdessä Otaniemen opiskelija-asunnossa projektin aikana 19.12.2012−13.2.2013. 
”Tavoitteen saavuttaminen näyttää mahdolliselta. Olemme nyt projektin puolivälissä, ja useissa kohteissa on jo pystytty saavuttamaan keskimäärin 15 %:n energiansäästötavoite. Järjestelmän vaikutusten varmistaminen edellyttää kuitenkin vielä parin vuoden seurantaa,” toteaa Janne Peltonen.

VTT on rakentanut Otaniemen kampusalueelle seurantajärjestelmän, joka kerää tietoja rakennusten sähkön-, lämmön- ja vedenkulutuksesta sekä tilojen lämpötiloista, hiilidioksidipitoisuuksista, kosteudesta, valaistuksen voimakkuudesta ja laitteiden sähkökuormista. Kampusalueella työskentelevä ja asuva yhteisö on erinomainen living-lab-ympäristö tutkimukselle.

Mittausdata siirtyy reaaliajassa rakennusten noin 10 000 datapisteestä VTT:n ja Korea Telecomin etähallintakeskukseen Otaniemen kampusalueella. Seurannassa on sata rakennusta, joista kymmenessä pilot-kohteessa mittaukset kohdistuvat erityisesti sisäolosuhteisiin.

Rakennuksen kattava päivittäinen seuraaminen antaa mahdollisuuden puuttua nopeasti ongelmakohtiin. Esimerkiksi paljon energiaa kuluttavien ilmanvaihtolaitteiden ajastusta voidaan tulevaisuudessa muuttaa käyttäjien tiloissa oleskelun mukaan.

Monitorointijärjestelmä muuntaa mittausdataa tiedoksi, jota toimistorakennusten työntekijät ja opiskelija-asuntojen asukkaat voivat seurata VTT:n ja Samsungin kehittämien kännykkäsovellusten avulla. Sovellukset antavat tietoa sisätilojen olosuhteista ja toimivat myös palautekanavina esimerkiksi kiinteistöjen huoltoyrityksille ja omistajille.

Hanke on edennyt pisimmälle Otaranta 8:n opiskelija-asunnoissa, jossa asukkaat voivat seurata kännykkäsovelluksista huoneiston sähkönkulutusta ja sisäilmaa. Asukas saa esimerkiksi tietoa kodinkoneiden käytöstään. Tiedon lisäämisen ja monitorointiteknologian avulla sähkönkulutus on onnistuttu joissakin kohteissa puolittamaan.

Vuosi sitten käynnistynyt hanke päättyy kesäkuussa 2014, ja VTT ja Samsung suunnittelevat parhaillaan jatkoprojektia. Tavoitteena on energiansäästön lisäksi parantaa mm. sisäolosuhteita ja aktivoida käyttäjiä omatoimisuuteen energiansäästön suhteen.

Suomalaisyritysten tuotteille ja palveluille avautuu vientimahdollisuuksia Korea Micro Energy Grid -verkostossa, jossa VTT on mukana jäsenenä. ”Olemme kokoamassa suomalaisia pk-yrityksiä mukaan vientirenkaaseen löytämään sopivia yhteistyökumppaneita Etelä-Koreasta”, kertoo Peltonen.

Suomalaisten kuntien rakennuskannassa on arvioitu olevan 15−20 %:n energiansäästöpotentiaali, jota ei ole vielä hyödynnetty. Yhteistyö Samsungin kanssa tarjoaa Janne Peltosen mukaan VTT:lle ja Suomelle tilaisuuden siirtää kiinteistöalan uusinta teknologiaa Suomeen.

Lähde: VTT

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.