p

Greenpeacen australialaisaktivisti vapaaksi 71 päivän tutkintavankeuden jälkeen

Greenpeace Internationalin australiainen aktivisti Colin Russell vapautettiin tänään Pietarissa tutkintavankeudesta takuita vastaan. Hän oli viimeinen 30 arktista öljynporausta vastustaneista, joka oli Venäjällä vangittuna. Hänen tutkintavankeutensa kesti 71 vuorokautta.
Venäjän viranomaiset poistuvat tutkimuskäynnin jälkeen Arctic Sunriselta Murmanskissa 7. marraskuuta 2013. Kuvassa keskellä aluksen kapteeni Peter Willcox, hänen takaanaan mustaan takkiin ja kaulaliinaan pukeutuneena Willcoxin lakimies Aleksandr Muhortov. (Copyright: Greenpeace/Dimitri Šaromov)

Colin Russell vapautettiin muiden 29 vangitun lailla kahden miljoonan ruplan, eli noin 45 000 euron, takuita vastaan. Greenpeace International maksaa takuut tänään, ja toivoo, että Russell vapautuu jo ennen viikonloppua.

“Uusi vaihe alkaa tänään. 28 aktivistia ja kuvaajat on lopulta vapautettu ja he saavat tavata toisiaan ja läheisiään. Mutta tämä ei ole vielä ohi. Heitä syytetään edelleen rikoksesta, jota he eivät ole tehneet. He osoittivat rauhanomaisesti mieltään meidän puolestamme, kun he vastustivat arktista öljynporausta ja ilmastonmuutoksen kiihdyttämistä. Heidän syyttämisensä huliganismista on loukkaus, eikä meillä kenelläkään ole juhlimisen aihetta, ennen kuin aktivistit ovat päässeet kotiin ja syytteistä on luovuttu”, sanoo Greenpeace Internationalin Arktis-kampanjoitsija Ben Ayliffe.

Aktivisteja, joista yksi on Sini Saarela, syytetään huliganismista, josta maksimirangaistus on seitsemän vuotta vankeutta. Tällä hetkellä ei ole tietoa, saavatko ne syytetyt, jotka eivät ole Venäjän kansalaisia, matkustaa Pietarista kotimaihinsa. Tietoa ei ole myöskään oikeudenkäynnin ajankohdasta.

Venäjän ja Alankomaiden on raportoitava 2. joulukuuta mennessä kansainväliselle merioikeudelle, kuinka merioikeuden päätöksen toimeenpano edistyy. Oikeus määräsi Alankomaat maksamaan 3,6 miljoonan euron takuun ja Venäjän välittömästi vapauttamaan Greenpeace Internationalin alus Arctic Sunrise ja sillä olleet aktivistit.

”Venäjä ei voi valita milloin se noudattaa ja milloin ei noudata merioikeutta. Johtavana kansainvälisenä toimijana sillä on selvä velvoite noudattaa merioikeden päätöstä ja vapauttaa Arctic Sunrise ja sen miehistö ja antaa heidän lähteä Venäjältä. Venäjän on osoitettava aikomuksensa noudattaa oikeuden päätöstä niin pian kuin mahdollista”, sanoo Donald Rothwell, Australian National Universityn kansainvälisen oikeuden professori.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.