p

Ex-Beatle Sir Paul McCartney kirjoitti kirjeen Putinille Greenpeacen aktivistien vapauttamiseksi

Sir Paul McCartney on tänään julkaissut henkilökohtaisen kirjeen, joka on osoitettu Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Kirjeessä ex-Beatle toivoo vangittujen aktivistien pääsevän takaisin perheiden luo.
Sir Paul McCartney ja Presidentti Vladimir Putin
Kirjeessään Sir Paul lähestyy aihetta vanhan Beatles-laulun sanoin. Paul McCartney, joka on menneinä vuosina käynyt teellä presidentti Putinin luona, kirjoittaa:

”45 vuotta sitten kirjoitin kappaleen Venäjästä The White Albumille. Silloin ei ollut muodikasta englantilaisena sanoa mukavia asioita maastanne. Venäjää käsittelevässä kappaleessa on yksi suosikkilyriikoitani: ”Been away so long I hardly knew the place, gee it’s good to be back home” (Olen ollut niin pitkään poissa, että hädin tuskin tunnistan enää paikkoja, kylläpä tuntuu hyvältä olla taas kotona). Voisivatko nämä sanat toteutua myös Greenpeacen vankien kohdalla?

Tänä aamuna kirjeen julkaisemisen jälkeen Sir Paul twiittasi: ”Venäjän suurlähettiläs vastasi ystävällisesti, että heidän tilanteestaan “on annettu virheellinen kuva medioissa maailmalla.” Sir Paul vastasi: ”Olisi hienoa, että väärinymmärrykset oikaistaisiin ja aktivistit pääsisivät jouluksi kotiin perheidensä luo”. Lopuksi hän twiittasi vielä: ”Elämme toivossa. Paul McCartney.”

Ex-Beatle on hyvin suosittu Venäjällä – myös presidentti Putin arvostaa häntä suuresti. Kun McCartney esiintyi Moskovassa Punaisella torilla vuonna 2003, häntä oli katsomassa yli 100 000 ihmistä, heidän joukossaan Vladimir Putin. Presidentin kerrotaan sanoneen Sir Paulille: "Sinua rakastetaan täällä [Venäjällä].”

Miehet ovat keskenään sinutteluväleissä, kuten McCartneyn kirje osoittaa ”Vladimir, miljoonat ihmiset ympäri maailman olisivat hyvin kiitollisia, jos tulisit väliin tähän tilanteeseen ja ratkaisisit sen. Ymmärrän tietysti, että Venäjän oikeuslaitos on erillinen Venäjän hallinnosta, mutta etkö voisi käyttää vaikutusvaltaasi, jotta vangit pääsisivät perheidensä luo?”

Kirje lähti Putinille täysin yksityisenä 14. lokakuuta ja Sir Paul julkaisi sen yleisölle tasan kuukautta myöhemmin. McCartney tuo esille, kuinka naurettavia Greenpeacen aktivistien syytenimikkeet ovat järjestön rauhanomaisen toimintaperiaatteen valossa. Hän kirjoittaa: ”Vakuutan, että se Greenpeace, jonka minä tunnen, ei varmastikaan ole Venäjän vastainen järjestö. --- Ennen kaikkea se on rauhanomainen järjestö. Minun käsitykseni mukaan väkivallattomuus on olennainen osa sitä, mitä he ovat.”

Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo kommentoi asiaa tänään:

“Sir Paulin kirje on epätavallinen ja kaunis vetoomus oikeuden puolesta. Kirje on yhdeltä 1900-luvun kuuluisimmista ikoneista ja se saapui suoraan Putinin omaan sähköpostiin. Tiedämme, että osa vangeista pystyy kuuntelemaan radiota selleissään ja osa heistä on varmasti myös Beatles-faneja, joten tämä uutinen on musiikkia heidän korvilleen. Venäjällä Sir Paulia arvostetaan suuresti, joten toivomme, että hänen kirjeensä vie meidät lähemmäs sitä hetkeä, kun nuo rohkeat miehet ja naiset vapautetaan ja he voivat taas olla perheidensä parissa.”

Arctic 30 siirrettiin tällä viikolla Pietariin. Merirosvoussyytteet ovat edelleen virallisesti voimassa, vaikka viranomaiset ovat luvanneet syytteiden raukeavan. Tähän mennessä yli kaksi miljoonaa ihmistä on vedonnut kirjein ja sähköpostein vankien vapauttamiseksi.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.