p

Enemmistö suomalaisista haluaa Arktiksen suojelua

Arktiksen suojelu saa tukea suomalaisilta Greenpeacen Taloustutkimuksella teettämässä mielipidetiedustelussa. Lähes 70 prosenttia suomalaisista haluaa, että Jäämerelle perustetaan suojelualueita. Lähes puolet haluaa Suomen edistävän arktisen öljynporauksen kieltämistä ja selvästi yli puolet haluaa Venäjän vapauttavan Sini Saarelan ja muut arktista öljynporausta vastaan protestoineet Greenpeace Internationalin aktivistit.

Taloustutkimuksen Greenpeacen toimeksiannosta tekemän tutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Jäämeren luontoa pitää suojella öljynporauksen uhkilta perustamalla suojelualueita. Vain 17 prosenttia vastustaa. Greenpeacen tavoitteena on perustaa suojelualue pohjoisnapaa ympäröivälle merialueelle, joka ei tällä hetkellä kuulu yhdellekään valtiolle.

”Enemmistö suomalaisista tukee arktisen alueen suojelua. Kyselyn tulos tukee Suomen tuoreen arktisen strategian linjauksia suojelun edistämisestä. Toivottavasti hallitus vie tosissaan eteenpäin Pohjoisen jäämeren suojelualueverkostoa”, sanoo Greenpeace Nordicin Suomen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Öljynporauksen kieltäminen jakaa enemmän mielipiteitä, mutta 47 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Suomen on edistettävä öljynporauksen kieltämistä Jäämerellä, kun 37 prosenttia katsoo, ettei Suomen pitäisi toimia näin. Greenpeace vaatii öljynporauksen kieltämistä Jäämerellä merialueella, joka jäätyy talvisin.

Runsaasti julkisuudessa ollut Arctia Shippingin osallistuminen Shellin arktiseen öljynporaukseen, ja Greenpeacen mielenosoitukset sitä vastaan, ovat nostaneet esille kysymyksen suomalaisten valtionyhtiöiden osallistumisesta öljynporaushankkeisiin. Kyselyyn vastanneista 45 prosenttia katsoo, että valtionyhtiöiden on pidättäydyttävä osallistumasta öljynporaukseen Jäämerellä, kun 40 prosenttia on toista mieltä.

Taloustutkimus kysyi myös, pitäisikö Venäjän vapauttaa Gazpromin arktista öljynporausta vastustaneet Sini Saarela, 28 muuta Greenpeace Internationalin aktivistia ja kaksi kuvaajaa tutkintavankeudesta Venäjällä. Yli puolet, 56 prosenttia, oli sitä mieltä, että vangit pitää vapauttaa. Toimeksiantoa annettaessa aktivisteja syytettiin merirosvoudesta. Peräti 80 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että syytettä on kohtuullistettava.

”Suuri osa suomalaisista on ymmärtänyt arktisen suojelun tärkeyden ja öljynporauksen vaarat jäisellä merellä. Maailmanlaajuisesti neljä miljoonaa ihmistä vaatii Arktiksen suojelua. Venäjällä vangittuina olevat aktivistit olivat oikealla asialla, eikä heidän paikkansa ole vankilassa. Heitä on syytä kuunnella ja vaatia öljy-yhtiöitä luopumaan vaarallisista hankkeistaan”, Tapio Laakso sanoo.

Lähde: Greenpeace
Kuva: NOAA

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.