p

Itämeren lohi ja turska saivat kylmää kyytiä EU-maiden päättäessä vuoden 2014 kalastuskiintiöistä

Oceana ilmaisee huolensa siitä, että kalastusneuvosto ei edelleenkään välitä tutkijoiden suosituksista

Eilen Euroopan kalastusneuvosto päätti kuunnella kalastusteollisuutta ja ohittaa tieteelliset suositukset Itämeren lohen ja turskan kustannuksella. Tutkijat ovat jo vuosia suosittaneet suurempia leikkauksia saalismääriin, jotta kestävän enimmäistuoton (MSY), ja samalla kestävämmän kalastuksen,  taso voidaan saavuttaa sovitusti vuoteen 2015 mennessä. Vuodelle 2014 sovitut kalastusmahdollisuudet osoittavat jälleen kerran ministereiden haluttomuuden noudattaa tutkijoiden neuvoja kaikkien kantojen osalta.

"Jotta kestävä enimmäistuotto, johon maat ovat kansainvälisesti sitoutuneet, voidaan saavuttaa vuoteen 2015 mennessä, tarvitsemme vahvaa poliittista tahtoa. Neuvoston on otettava vastuunsa vakavasti ja ohittaa turskaa koskeva nykyinen hoitosuunnitelma, joka on vanhentunut ja olisi pitänyt päivittää jo vuosia sitten. Lainsäädäntö mahdollistaisi tämän, kyse on poliittisesta tahdosta", sanoo Hanna Paulomäki , Oceanan Itämeriprojektin päällikkö.

Itämeren läntisen turskakannan suurimpaan sallittuun saalismäärään (TAC) tiedemiehet suosittelivat 44 % vähennystä, jotta kestävä enimmäistuotto saavutettaisiin vuoteen 2015 mennessä, mutta neuvosto päätti vähentää saalismäärää vaatimattomat 15 %. Itämeren pääaltaan lohen saalismäärää neuvosto päätti leikata vain 2% viimevuotisesta, vaikka tutkijoiden mukaan edes 50% leikkaus ei riittäisi varmistamaan kannan kestävyyttä vuoteen 2015 mennessä. Suomenlahden lohen, jonka tila on erityisen huono, saalismäärää leikattiin vain 15%.

 “On valitettavaa, että neuvosto sallii edelleen liian korkean kalastuspaineen näille lajeille. Itämeren lohi on vaikeuksissa; tästä on selkeää näyttöä. Suomenlahden kannan tila on erityisen heikko, eikä kalastusta pitäisi sallia,” lisäsi Magnus Eckeskog, Oceanan poliittinen neuvonantaja.

Kuitenkin, Oceana on tyytyväinen siitä, että muiden kantojen hoito on kestävän enimmäistuoton tasolla.

Lähde: Oceana
Kuva turska: EU komissio

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.