p

Fossiiliset polttoaineet uhkaavat harvinaisia lajeja eri puolilla maailmaa

Fossiilisten polttoaineiden, etenkin öljyn ja kivihiilen, etsintä ja hyödyntäminen uhkaavat tällä hetkellä ilmaston lisäksi useita arvokkaita elinympäristöjä lajeineen. Uhattuna ovat esimerkiksi harmaavalaiden populaatio Tyynellämerellä Aasiassa, Palawanin koralliriutat Filippiineillä ja Virungan kansallispuisto Afrikassa. Näiden lisäksi fossiilisten polttoaineiden käyttämisestä aiheutuvat hiilidioksipäästöt uhkaavat ilmastonmuutoksen kautta muun muassa arktisen alueen lajeja.

Öljynporaussuunnitelmat ja öljyn etsintä uhkaavat elinympäristöjä Virungan kansallispuistossa ja pohjoisella Tyynellämerellä. Sama koskee Pantellerian saarta Italian Sisiliassa ja Great Bearin aluetta Kanadassa. Filippiinien Palawanilla uhan aiheuttaa alueelle suunniteltava suuri hiilivoimala, ja Intian valtamerellä jatkuvasti läsnä oleva öljyonnettomuuksien riski uhkaa liemikilpikonnia.

Fossiiliset polttoaineet eivät uhkaa ainoastaan arvokkaita elinympäristöjä, vaan myös useita erittäin uhanalaisia lajeja. Kanadan länsirannikon kermodeskarhu, pohjoisen Tyynenmeren harmaavalas, filippiinienkakadu ja Sisilian munkkihylje ovat esimerkkejä lajeista, jotka ovat jo nyt erittäin uhanalaisia. Öljynporaus ja -kuljetus sekä öljyonnettomuuden kasvanut riski asettaisivat nämä lajit vielä suurempaan ahdinkoon.

”Esimerkiksi Tyynellämerellä öljyalusten tuottama kova melu rasittaa harmaavalaita. Tämä voi johtaa siihen, että ne hylkäävät ruokailupaikkansa, mikä voi aiheuttaa poikasille vakavaa aliravitsemusta. Lisäksi törmäysriskit öljyalusten kanssa kasvavat huomattavasti liikenteen lisääntyessä”, kertoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Uhattuina olevien alueiden joukossa on kaksi UNESCO:n maailmanperintökohdetta: Filippiinien Palawan ja Virungan kansallispuisto. Virunga on Afrikan vanhin kansallispuisto ja tunnettu erittäin uhanalaisista vuorigorilloistaan. Palawan on tunnettu upeista koralliriutoistaan ja siellä voidaan tavata 50 prosenttia maailman korallieläinlajeista.

”On käsittämätöntä, että tällaisille maailmanperintökohteille edes suunnitellaan raskasta öljy- ja kivihiiliteollisuutta. Vaadimme, että kaikissa näissä kohteissa öljy- ja kivihiilisuunnitelmista luovutaan välittömästi”, Luukkonen sanoo.

Uusiutuva energia ilmastokriisin tärkein ratkaisu

Kaikkia edellä mainittuja kohteita uhkaa fossiilisten polttoaineiden kasvava kysyntä. Öljyä ja kivihiiltä etsitään yhä herkemmistä ekosysteemeistä, jolloin vaikutukset ulottuvat hyvin laajalle.

”Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan kaksi kolmasosaa tunnetuista fossiilisten polttoaineiden varannoista pitäisi jättää maahan, jotta ilmastokriisiä voitaisiin tehokkaasti hillitä. Tästä johtuen kaikki luonnonsuojelullisesti tärkeiden alueiden fossiilisten polttoaineiden varannot tulisi jättää hyödyntämättä. Kestävästi tuotettu uusiutuva energia, kuten tuuli- ja aurinkoenergia, on yksi tärkeimmistä ilmastokriisin ratkaisuista joka puolella maailmaa”, sanoo WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Ilmastonmuutoksen rajut vaikutukset näkyvät jo nyt etenkin arktisella alueella. Arktiksen lajeista ilmastonmuutoksesta kärsivät esimerkiksi jääkarhu ja sarvivalas. Ilmaston lämpenemisen ja jääpeitteen ohenemisen lisäksi alueen herkkä luonto on erityisen haavoittuvainen myös öljyonnettomuuksien vahingoille. Ilmastonmuutoksen aiheuttama jääpeitteen sulaminen on mahdollistanut alueen öljyvarantojen hyödyntämisen.
Lähde: WWF Suomi
Kuva: Wikipedia (Vuorigorillat Virungan kansallispuistossa)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.