p

Ympäristöjärjestöt: Hallitusten eriävät näkemykset vaarantavat Itämeren tulevaisuuden

Itämerimaiden ympäristöministerit allekirjoittavat Itämeren toimintaohjelman tarkistuksen alle kuukauden päästä.
Yllättäin Ruotsi on vaihtanut kantaansa monissa avainkysymyksissä ja estää edistyksen aikaansaamista.

Tällä viikolla Itämerimaiden edustajat kokoontuivat Kööpenhaminassa tarkistaakseen Itämerelle sopimansa ympäristötavoitteet. Valitettavasti merensuojelujärjestöt, kuten Oceana, FISH ja Coalition Clean Baltic (CCB), todistivat, kuinka maat jättivät käyttämättä mahdollisuuden saavuttaa kattava sopimus hyvissä ajoin ennen tulevaa ministerikokousta.

- Jos tämä vesitetty sopimus hyväksytään tulevassa ympäristöministerien kokouksessa Kööpenhaminassa 3 lokakuuta, Itämeren tulevaisuus näyttää synkältä, totesi Hanna Paulomäki, Oceanan Itämeriprojektin päällikkö.

Yllättäen Ruotsi, joka oli yksi edelläkävijöistä vuonna 2007, kun Itämeren toimintaohjelma Baltic Sea Action Plan, (BSAP) hyväksyttiin, on nyt muuttanut mieltään useissa avainkysymyksissä. Ruotsin valtuuskunta esitti kiistanalaisen, maatalousteollisuuden tukeman, ehdotuksen maatalouden valumavesiä koskevassa kysymyksessä. Tämä ehdotus vesittää yritykset hallita ylilannoitusta, joka on yksi suurimmista Itämeren joka vuotisten leväkukintojen aiheuttajista. Ruotsin ehdotus menee jopa niin pitkälle, että siinä ehdotetaan jo sovittujen tavoitteiden muuttamista vapaaehtoisiksi maille – käytäntö, joka on harvoin toiminut.

- Tämä ehdotus on katastrofi. Ruotsi on muuttanut kantaansa kaikkein ympäristöystävällisimmästä maasta joukon pahimmaksi, kun katsotaan maatalouden valumavesiä käsitteleviä tavoitteita. Tämä on häpeäksi Ruotsille, sanoo Gunnar Norén, Coalition Clean Balticin pääsihteeri.

Ehdotus sai vain vähän tukea muilta mailta ja erityisesti Saksa antoi ankaraa kritiikkiä, mutta kysymys jäi toistaiseksi ratkaisematta.

Ministerit allekirjoittavat julistuksen, Itämeren toimintaohjelman katsauksen, jonka tarkoituksena on sopia keinoista ratkaista Itämeren ympäristöhaasteet ja saavuttaa ympäristön hyvä tila vuoteen 2021 mennessä. Tavoitteeseen pääsy vaatii ratkaisuja, jotka ovat lopulta hyvin suoraviivaisia: rehevöitymistä pitää vähentää, kalakannat tulee elvyttää, ja meren ekosysteemien tila turvata perustamalla suojelualueita. Maiden toisistaan poikkeavat näkemykset ja valtuuskuntien epäröinti uhkaa toimintaohjelman tavoitteiden saavuttamista aikataulussa.

- Kahden päivän keskusteluiden perusteella on selvää, että maiden sisällä on haluttomuutta edetä jo sovitulla polulla. Voimakkaampia toimia tarvitaan. Päättäjien on osoitettava rohkeutta ja alkaa laittamaan toimeen sopimiaan tavoitteita, toteaa Hanna Paulomäki .

Itämeren tilan parantaminen vaatii, että maiden hallitukset lunastavat ympäristölupauksensa. Oceana, FISH ja CCB haluavat nähdä sitoutumista ja selkeitä toimia, joilla :
  • Palautetaan veden laatu vähentämällä merkittävästi maatalouden ravinteiden; rehevöityimisen pääaiheuttajan, valumista mereen.
  • Elvytetään Itämeren kalakantojen tila ja varmistetaan pitkänaikavälin kestävyys.
  • Suojellaan biologista monimuotoisuutta suojelemalla tärkeitä alueita vahingollisilta ihmistoimilta. 
Seuraava neuvottelukierros, ennen Kööpenhaminan ministerikokousta pidetään 23-24 syyskuuta.

Edellä mainitut toimenpidevaatimukset tulevat Race for the Baltic (RFTB) –kampanjasta, joka on useiden sidosryhmien yhteistyönä toteutettu kampanja, joka vaatii sovittujen toimien toteuttamista ja ympäristön kannalta kestäviä, tieteellisesti tuettuja, käytäntöjä koko Itämerelle palauttaakseen Itämeren ympäristön tilan. RFTB aloitettiin , ja sitä koordinoi, Zennström philanthropies , Coalition Clean Baltic (CCB), Fisheries Secretariat (FISH), ja Oceana.


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.