p

Uusi ilmastoraportti testaa tiedotusvälineet Suomessakin

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC painottaa uusimmassa raportissaan ilmastonmuutoksen olevan ihmisen aiheuttamaa. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa päätöksentekijöitä ja erityisesti tiedotusvälineitä tuottamaan selkeää ja ymmärrettävää kuvaa suomalaisille ilmastonmuutoksesta.

"Ilmastoepäröinnin aika on ohi. Pidämme IPCC:n väliraportin tuloksia hälyttävinä. Ilmakehän CO2-pitoisuuden nousu on ylittänyt kaikki ennusteet", sanoo toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

IPCC:n viidennen arviointiraportin ensimmäinen osa julkaistiin tänään. IPCC on koostanut yli 9200 tutkimusartikkelin perusteella tietoa ilmaston muuttumisesta. Raportti vahvistaa aiemmat tiedot muutoksen suunnasta, ja korostaa aiempaa suuremmalla varmuudella, että ilmaston lämpeneminen on ihmisten aiheuttamaa. Raportti muistuttaa myös, että päättäjillä on edelleen mahdollisuus muuttaa kehityksen suuntaa, mutta toiminnan aika on nyt.

Ilmastouutisointi on ollut haaste suomalaisille tiedotusvälineille. Esimerkiksi YLE uutisoi vielä tämän vuoden heinäkuussa, että "ilmasto ei ole tutkimuslaitosten mukaan lämmennyt sitten vuoden 1997". On harmillista, että myös Suomessa on viime kuukausina tartuttu Daily Mail -lehden tarkoitushakuiseen uutisointiin ilmastonmuutoksesta. Vetoomuksiin keskittyvä globaali kansalaisverkosto Avaaz on juuri käynnistänyt kampanjan Rupert Murdochin medioiden pääosin harhaanjohtavaa uutisointia vastaan.

"Suomalaisten on saatava ilmastonmuutoksesta oikea kuva. Vain tältä pohjalta päätöksentekijät ja kansalaiset voivat päättää toimistaan. Jatkuvan epäilyn vaaliminen siirtää välttämättömiä toimenpiteitä", sanoo toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

IPCC:n ilmastoraportin ja ilmastonmuutoksen vakavasti ottaminen Suomessa johtaa uusiin toimiin energiansäästämisessä ja energiatehokkuudessa. Liiton mielestä Suomen tulisi ehdottaa uutta tilannearviota IPCC:n tuoreiden tulosten valossa sekä vaatia päästöleikkausten ja aikataulun kiristämistä vastaamaan muuttuneita olosuhteita.

"Maamme on yhä vaikeampi perustella esimerkiksi turpeenpolttoa sen suorien ilmastovaikutusten vuoksi. Turvehan synnyttää tuotettua energiamäärää kohti kivihiiltäkin enemmän ilmastolle haitallisia päästöjä", muistuttaa Yrjö-Koskinen.

Lähde: SLL

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.