p

Suomalaisaktivisti kiinniotettuna, arktinen jää pienimmillään – myös suomalaiset mukana arktisessa öljynporauksessa

Venäjän rannikkovartiosto valtasi torstaina 19.9. Arctic Sunrisen, kun se oli osoittamassa mieltä Gazpromin öljylautta Prirazlomnajalla arktista öljynporausta vastaan. Mielenosoituksessa oli mukana myös suomalainen Greenpeace Internationalin aktivisti Sini Saarela [1], joka on edelleen 29 muun aktivistin kanssa kiinniotettuna Arctic Sunrisella.

 • Gazpromin arktista öljynporausta vastustaneet Greenpeacen laiva Arctic Sunrise ja 30 aktivistia on edelleen Venäjän rannikkovartioston hallussa
 • Venäjän viranomaiset eivät ole ilmoittaneet syytteistä, eikä aktivistien ole annettu puhua asianajajien kanssa
 • Laivaa hinataan Murmanskiin, jonne alus saapuu todennäköisesti maanantaina
 • Presidentti Sauli Niinistö tapaa ensi viikolla tiistaina Venäjän presidentti Vladimir Putinin Njaganissa Hanti-Mansiassa • Gazprom pyrkii ensimmäisenä öljy-yhtiönä maailmassa aloittamaan öljyntuotannon arktisella merialueella, joka jäätyy talvisin. Yhtiö ei ole suostunut julkaisemaan öljyntorjuntasuunnitelmaansa, mutta Greenpeacen ja WWF:n teettämän tietokonemallinnuksen mukaan Prirazlomnajalla sattuva öljyvuoto voisi saastuttaa jopa 3000 kilometriä rantaviivaa. Lautan piti aloittaa tuotanto jo vuonna 2011, mutta arktisen alueen vaativat olosuhteet ja tekniset haasteet ovat aiheuttaneet yhtiölle jatkuvia viivytyksiä.

  Samaan aikaan yhdysvaltalaiset tutkijat ovat arvioineet, että Pohjoisen jäämeren jääpeite oli pienimmillään 13. syyskuuta, jolloin sen laajuus oli 5,1 miljoonaa neliökilometriä. Vain viitenä vuonna mittaushistorian aikana jääpeite on sulanut tätä pienemmäksi.

  ”On hullua, että sulavalta Arktikselta halutaan porata öljyä kiihdyttämään entisestään ilmastonmuutosta, joka uhkaa arktista luontoa. Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila allekirjoitti äskettäin yhteistyösopimuksen Gazpromin kanssa. Ilmeisesti Ollilan yhtiön tavoitteena on hyödyntää Venäjän matalia turvallisuusvaatimuksia artkisessa öljynporauksessa”, sanoo Greenpeace Nordicin Suomen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

  ”Suomi ei voi muutenkaan pestä käsiään arktisesta öljynporauksesta. Valtionyhtiö Arctia Shippingin jäänmurtajat Fennica ja Nordica ovat edelleen Shellin käytettävissä ensi kesän porauskaudella. Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste kävi Prirazlomnajalla elokuussa ja kertoi nähneensä yhteistyömahdollisuuksia Venäjän kanssa”, Laakso sanoo.

  ”Olemme nähneet Venäjän öljyvuodot kaikkialla, kuten Hanti-Mansiassa, jossa presidentti Niinistö tapaa Putinin. Olisi käsittämättömän sinisilmäistä uskoa, ettei öljyvuotoja tapahtuisi merellä porattaessa. Sini Saarelan ja muiden aktivistien mielenosoituksen Prirazlomanjalla pitäisi avata suomalaisten yritysjohtajien silmät: arktisen öljynporauksen riskit eivät ole hallittavissa”, Laakso sanoo.

  [1] Sini Saarela on 31-vuotias ympäristöaktivisti Helsingistä, kylmän sodan ja Tšernobylin ajan lapsi. Hän on luontoihminen, ja viettää kesäisin paljon aikaa metsässä. Omien sanojensa mukaan ihan tavallinen tyyppi, mutta hänelle ei riitä vaikuttamiseksi äänestäminen kotimaassa kerran neljässä vuodessa.

  Lähde: Greenpeace

  0 comments:

  Lähetä kommentti

  Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.