p

Pyhäjoen ydinvoimalan hinta noussut jo nyt yli arvioiden

Fennovoima ilmoitti eilen (3.9) odotetusti havittelevansa ydinvoimalaa Venäjän valtion ydinvoimakorpo-raatio Rosatomilta. Sopimuksen alustavaksi hinnaksi Fennovoima ilmoitti 6,4 miljardia euroa.

– Jo hankkeen alustavassa hinta-arviossa kustannus suhteessa sähkötuotantotehoon on suurempi kuin TVO:n epäonnisessa Olkiluoto 3 -hankkeessa. Mikäli kyseessä ei olisi avaimet käteen -sopimus, voisi lopullinen hinta tilaajille olla vielä huomattavasti suurempi, toteaa Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Olkiluoto 3:n suunniteltu sähköntuotantoteho on 1600 MWe ja hinta-arvio tällä hetkellä 8,5 miljardia euroa, eli reilut 5,31 miljoonaa euroa per MWe. Fennovoiman laitoksen sähköntuotantoteho olisi 1200 MWe, jolloin sähköntuotantoon suhteutettu hinta olisi yli 5,33 miljoonaa euroa per MWe.

– Venäjän valtion tärppinä hankkeessa on suuromistus Suomen sähkömarkkinoista. Suomalaisomistajille hanke sen sijaan ei takaa muuta kuin taatusti valtavat kustannukset ja vuosikymmenten takaisinmaksuajan, jatkaa Härkönen.

Venäjän valtion hallinnoima Rosatom rakentaa vastaavia reaktoreita parhaillaan myös Itämeren rannalla sijaitsevaan Sosnovyi Boriin. Hankkeessa on ollut lukuisia ongelmia. Vuonna 2010 venäläinen syyttäjä muun muassa keskeytti rakennustyöt puoleksi vuodeksi, koska työmaalla rikottiin paloturvallisuus- ja hygieniamääräyksiä. Ydinvoimalan betonirakenteet myös romahtivat kesäkuussa 2011 ja Rosatom jatkoi voimalan töitä raunioiden päällä.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.