p

Palmuöljy suurin syy Indonesian metsätuhoihin: sertifikaatti ei takaa kestävyyttä

Palmuöljysektori oli suurin yksittäinen metsätuhojen aiheuttaja Indonesiassa vuosina 2009 - 2011. Greenpeace Internationalin uuden tutkimuksen mukaan neljännes maan metsäkadosta oli tuona aikana palmuöljysektorin aiheuttamaa. Tutkimuksen mukaan sademetsiä tuhottiin myös alueilla, joiden käyttäjät kuuluvat palmuöljyteollisuuden suurimpaan sertifiointiorganisaatioon RSPO:iin. Joukkoon kuuluu suuria palmuöljyntuottajia, kuten Wilmar International, joka myy palmuöljyä Neste Oilille.

Vielä huolestuttavampaa on se, että 39% Riadin palmuöljyviljelmien paloista tapahtui RSPO:n hyväksymien yritysten alueilla.

”RSPO haluaa jäsentensä olevan kestävän kehityksen osalta palmuöljyteollisuuden johtavia yrityksiä, mutta tämän hetkiset säännökset antavat yrityksille kuitenkin vapauden tuhota metsiä ja kuivattaa turvealueita. Vuosi toisensa jälkeen Indonesian maastopalot aiheuttavat tuhoja alueella ja palmuöljysektori on syypää siihen. RSPO:n jäsenillä saattaa olla paloja ehkäiseviä suunnitelmia, mutta heidän raivaamansa ja kuivaamansa turvealueet ovat kuin ruutitynnyreitä - yksi kipinä ja kaikki on mennyttä,” kertoo Bustar Maitar, Greenpeace Internationalin Indonesian metsäkampanjoitsija.

Kesäkuusta asti Greenpeace on ottanut yhteyttä yli 250 palmuöljyä käyttävään yritykseen kysyäkseen miten he varmistavat, etteivät tuotantoketjut ole kytköksissä metsätuhoihin. Tähän mennessä saatujen vastausten perusteella suurin osa yrityksistä luottaa siihen, että RSPO on sitoutunut kestävään kehitykseen. Greenpeacen keräämien todisteiden valossa RSPO ei kuitenkaan takaa kestävyyttä käytännössä.

”Kauppojen hyllyistä tutut merkit eivät voi luottaa siihen, että RSPO:iin kuuluvat tuottajat eivät olisi kytköksissä metsätuhoihin,” sanoo Areeba Hamid, Greenpeace Internationalin metsäkampanjoitsija.

Wilmarin kaltaiset, näkyvät RSPO:n jäsenet, ovat osa ongelmaa. Palmuöljykauppa Indonesiassa on suurelta osin Wilmarin kaltaisten yritysten käsissä eikä kestävää palmuöljyä eritellä. Tällöin vastuullisemmin tuotettu palmuöljy sekoittuu umpimähkään metsätuhoja aiheuttavien tuottajien palmuöljyyn.

”Jotta tämä ongelma ratkaistaisiin, palmuöljyn käyttäjien ja tuottajien pitäisi ohittaa RSPO, niin kuin jotkin jäsenet jo tekevät. Tämä on haaste, jonka asetamme palmuöljyteollisuudelle. Palmuöljyä käyttävien merkkien täytyy ottaa selvää mistä heidän käyttämänsä öljy on peräisin ja varmistaa, ettei metsätuho ole osa tuotteidemme tuotantoketjua,” sanoo Hamid.

Metsätalousministeriön mukaan Indonesia menetti 1,24 miljoonaa hehtaaria metsää vuosina 2009 - 2011, eli 620 000 hehtaaria vuodessa.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.