p

Muovinen meremme - katso video

Itämeren roskaantuminen on ongelma, johon jokainen yksilö voi vaikuttaa. Muovinen meremme -lyhytdokumentti tuo esille ongelman laajuutta ja erityisesti muovin aiheuttamia haittoja ja vahinkoja meriympäristölle ja ihmisille.

Tiedetään, että muoviroskaa löytyy Itämeren rannoilta eniten muihin roskalaatuihin verrattuna. Muovijätettä on kaikesta Suomen rannoille ajautuneesta jätteestä noin 62 prosenttia. Rannalle ajautuu merialueesta riippuen noin 15-30 prosenttia mereen päätyneestä roskasta, lopun jäädessä mereen.

Pidä Saaristo Siistinä ry teki muoviroskasta kertovan lyhytdokumentin yhteistyössä turkulaisen Dirtstudios osk:n kanssa. Dokumentin tarkoituksena on tuoda tätä verraten tuntematonta uhkaa laajemman yleisön tietoisuuteen.

– Itämeren roskaantuminen ja etenkin muoviroskan määrä on kaikkien meidän yhteinen ongelma, johon ei ole yksinkertaista ratkaisua. Syyllisten etsimisen sijaan olisi keskityttävä keinoihin, joilla Itämeren roskaantumista voidaan estää, kertoo PSS ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi ajatuksesta dokumentin takana.

Dokumentin ohjasi Kasimir Högnäs. – Dokumentin tekeminen oli itsellenikin herättelevä kokemus. Kuten sanotaan, niin tieto lisää tuskaa ja kuvatessa näki, miten järkyttäviä määriä roskaa modernissa yhteiskunnassa syntyy päivittäin. Toivon, että dokumentti herättää katsojissa halun tehdä roskaantumisen vähentämiseksi jotain.  Oppaita ja ohjeita löytyy esimerkiksi yhteistyössä mukana olevien firmojen kotisivuilta, muistuttaa Högnäs.Lähde: Pidä Saaristo Siistinä ry