p

Ministeri Niinistö keskusteli Kiinan ministerin kanssa ilmastoneuvottelujen etenemisestä

Ympäristöministeri Ville Niinistö tapasi tänään Kiinan ilmastoneuvotteluista vastaavan Kansallisen kehitys- ja rakennuskomission varapuheenjohtajan, ministeri Zhenhua Xienin.  Tapaamisessa keskusteltiin kansainvälisten ilmastoneuvottelujen etenemisestä, Kiinan omista ilmastotavoitteista sekä maiden välisestä kahdenvälisestä yhteistyöstä. Kiinan sitoutuminen yhteisiin ilmastotavoitteisiin on ensisijaista vuoden 2015 uuden ilmastosopimuksen toteutumisen kannalta, sillä Kiinan kasvihuonekaasupäästöt ovat maailman toiseksi suurimmat.

"Tulevien ilmastoneuvottelujen kannalta oli rohkaisevaa kuulla Kiinan omista toimenpiteistä, esimerkiksi päästökaupan alueellisista kokeiluista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi", totesi ministeri Niinistö.

Ministeri Xie vakuutti Kiinan toteuttavan suunnitellusti Kööpenhaminan huippukokoukselle antamaansa lupausta nostaa energiatehokkuuttaan yli 40 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Xienin mukaan Kiina on valmis rajoittamaan myös ilmastolle erityisen haitallisten jäähdytys- ja ilmastointilaitteissa käytettävien HFC-kaasujen käyttöä.

Ministeri Niinistö otti esille Suomen erityisen kiinnostuksen metsien ja maankäytön roolista uudessa sopimuksessa ja ehdotti keskustelujen jatkamista Varsovan ilmastokokouksessa marraskuussa. Kiina suhtautui ehdotukseen myönteisesti.  Ministerit keskustelivat myös yritysyhteistyön syventämisestä ja teknologiaviennistä päästöjen vähentämiseksi ja ekotehokkuuden parantamiseksi.

Varapuheenjohtaja Xienin lisäksi Niinistö tapasi Kiinan vesiministeri Chein Lein. Ennen Suomeen paluutaan Niinistö tapaa vielä ympäristöministeri Shengxian Zhoun.

Tapaamiset ovat osa pääministeri Jyrki Kataisen ja ympäristöministeri Niinistön Kiinan matkaa. Matkan tarkoituksena on vahvistaa maiden kahdenvälisiä suhteita sekä esitellä Suomen erityisosaamista ympäristöystävällisen ja puhtaan teknologian osaamisen maana. Vähähiilisen ja resurssitehokaan yhteiskunnan haasteet ovat myös keskustelujen agendalla.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.