p

Greenpeace Internationalin suomalaisaktivisti määrätty Venäjällä tutkintavankeuteen 24. marraskuuta saakka

Greenpeace Internationalin aktivisti Sini Saarela määrättiin Murmanskissa Venäjällä tänään sunnuntaina tutkintavankeuteen 24. marraskuuta saakka epäiltynä merirosvoudesta. Aiemmin torstaina Leninskin piirioikeus määräsi 20 aktivistia, valokuvaajan ja videokuvaajan kahden kuukauden tutkintavankeuteen. Tällä hetkellä 24 aktivistia, valokuvaaja ja videokuvaaja on tuomittu tutkintavankeuteen ja neljän aktivistin tapauksen käsittely on kesken.
Kuva: Greenpeace Internationalin suomalaisaktivisti Sini Saarela oikeuden kuultavana Murmanskissa sunnuntaina 29. syyskuuta 2013. Sini Saarela oli rauhanomaisesti osoittamassa mieltä 18. syyskuuta 2013 Gazpromin öljynporauslautta Prirazlomnajalla Petsoranmerellä, minkä jälkeen 19. syyskuuta 2013 Venäjän rannikkovartiosto kansainvälisen merioikeuden vastaisesti valtasi Greenpeace International Arctic Sunrise -aluksen ja pidätti aktivistit. (Copyright: Greenpeace) 

Greenpeace Internationalin aktivistit olivat rauhanomaisesti osoittamassa mieltään Gazpromin arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä, kun Venäjän rannikkovartiosto 19. Syyskuuta laittomasti valtasi Arctic Sunrisen kansainvälisillä vesillä. Arctic Sunrise hinattiin Murmanskiin, jossa Leninin piirioikeus kuuli aktivisteja ensimmäisen kerran torstaina. Yli 600 000 ihmistä on lähettänyt viestin Venäjän suurlähetystöille ympäri maailmaa aktivistien vapauttamiseksi.

”En ole merirosvo enkä rikollinen. Öljynporaus jäisellä merellä aiheuttaa luonnolle valtavan riskin niin Venäjällä kuin muualla pohjoisessa. En aio hävittää todisteita, sillä ne osoittavat, että olemme rauhanomaisia ja syyttömiä. Olen rehellinen ja seison tekojeni takana”, Sini Saarela sanoi oikeudessa.

”Gazprom osoittaa itse arktisen öljynporauksen likaisuuden. Yhtiö ei siedä edes yhden hengen mielenosoitusta pääkonttorinsa edustalla Moskovassa. Sinin ja muiden rohkeiden aktivistien sekä kaikkien neljän miljoonaan ihmisen, jotka vaativat Arktista suojeltavaksi öljynporaukselta, viestin on mentävä perille öljy-yhtiölle: Arktis on jätettävä rauhaan”, sanoo Greenpeace Nordicin Suomen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.