p

Greenpeace Internationalin Arctic Sunrisea kiinnitetään Murmanskiin

Greenpeace Internationalin alusta Arctic Sunrisea kiinnitetään Murmanskin satamaan. Venäjän rannikkovartiosto valtasi aluksen torstaina 19. Syyskuuta, kun se oli rauhanomaisesti osoittamassa mieltä Gazpromin arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä.


Alus saapui Kuolanvuonoon noin kello 8 Suomen aikaa Venäjän rannikkovartioston Ladoga-aluksen hinauksessa ja hinaajan saattamana.

Ulkopuoliset kansainvälisen oikeuden tuntijat ovat tukeneet Greenpeacen Internationalin näkemystä, että aluksen valtaus rikkoi kansainvälisiä sopimuksia (1). Yli 50 venäläistä järjestöä, mukaan lukien WWF Venäjä, ovat allekirjoittaneet yhteisen vetoomuksen aktivistien vapauttamiseksi

Greenpeace Internationalin lakimiehet vaativat välitöntä pääsyä 30 aktivistin luokse. Aktivistit ovat olleet kiinni otettuina yli neljä vuorokautta ilman kotimaidensa konsulien apua ja juridistia tukea. Tässä vaiheessa Venäjän viranomaiset eivät ole edelleenkään virallisesti olleet yhteydessä Greenpeace Internationaliin, eivätkä he ole ilmoittaneet Greenpeace Internationalille, syytetäänkö aktivisteja.

“Greenpeace International on 40 vuoden ajan osoittanut rauhanomaisesti mieltä ympäristön puolesta, ja viime viikon mielenosoituksessa noudatettiin tiukkaa rauhanomaisuuden periaatetta. Aktivistimme eivät tehneet mitään, mikä olisi oikeuttanut Venäjän viranomaisilta sellaista reaktiota, jonka olemme nähneet”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

“Aktivistejamme motivoi ainoastaan vahva usko siihen, että Arktis on pelastettava häikäilemättömiltä öljy-yhtiöiltä ja ilmastonmuutokselta. Vaadimme heidän välitöntä vapauttamistaan”, Naidoo sanoo.

(1) Lapin yliopiston vierailevan professori Stefan Kirchnerin 22.9. julkaisema lausunto »»

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.