p

EU auttaa haitallisten vieraslajien torjunnassa

Euroopan komissio julkisti asetusesityksen, joka auttaisi estämään uusien haitallisten vieraslajien leviämistä. Suomen luonnonsuojeluliitto iloitsee edistysaskeleesta ja muistuttaa maahamme tarvittavasta kansallisesta vieraslajilaista.

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat haittaa luonnolle tai ihmiselle. EU:n alueella on yli 12 000 vieraslajia, joista noin 1200 – 1800 on haitallisia. Ne aiheuttavat EU:ssa vuosittain arviolta 12 miljardin euron vahingot.

"Suomen kannattaa tukea komission esitystä. On kustannustehokkainta ja varminta ennaltaehkäistä haitallisten vieraslajien tulo ennakolta", sanoo Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

EU:n toimet ovat tarpeen, koska se voi säädellä Euroopan sisämarkkina-alueella esimerkiksi lemmikkieläinten ja kasvien kauppaa.

”Suomelta tarvitaan kuitenkin omia toimia, jotta muualle Eurooppaan jo levinneet vieraslajit eivät pääse meille. Komission esitys purisi tehokkaimmin alussa vain 50 pahimpaan vieraslajiin, jotka EU ja jäsenmaat valitsisivat ", Veistola muistuttaa.

Suomen kansallisessa vieraslajistrategiassa on määritelty 157 lajia haitalliseksi vieraslajiksi. Erityisen haitallisiksi vieraslajeiksi on todettu kurtturuusu, rapurutto, jättiputket, espanjansiruetana ja minkki sekä 37 vaarallista kasvintuhoojaa. Haitallisten vieraslajien määrä lisääntyy Suomessakin ilmastonmuutoksen ja kansainvälisen kaupan takia.

Yksi haitallisten vieraslajien leviämistie ovat laivojen painolastivedet. Luonnonsuojeluliiton mielestä Suomen pitäisi hyväksyä niitä koskeva kansainvälinen sopimus ilman poikkeuksia, koska muuten vieraslajeja pääsee Saimaan kanavaa pitkin sisävesiimme.

Lähde: SLL

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.