p

Venäjä rannikkovartiosto nousi Greenpeacen laivalle

Klo: 17.25 lisätty:  Greenpeacen laiva poistuu Karanmereltä....

Koillisväylä. Venäjän rannikkovartiosto on aloittanut määräämänsä pakollisen “tarkastuksen” Greenpeacen Arctic Sunrise -laivalla aamun rauhanomaisen mielenosoituksen jälkeen. Arctic Sunrise eteni Koillisväylälle lauantaina uhmaten Venäjän yrityksiä kieltää jäänmurtajalta pääsy alueelle.

Greenpeacen kumiveneet osoittivat tänään mieltään Geolog Dmitry Nalivkin -öljynetsintäaluksen läheisyydessä “Save the Arctic” -banderollien kanssa. Alus työskentelee venäläisen Rosneftin ja amerikkalaisen ExxonMobilin yhteishankkeessa [1]. Tämän jälkeen neljä Venäjän rannikkovartioston jäsentä nousi ilman lupaa Arctic Sunriselle.

- Me olemme täällä niiden kolmen ja puolen miljoonan ihmisen puolesta, jotka haluavat kertoa maailmalle, kuinka vastuutonta arktinen öljynporaus on. Nyt Venäjän viranomaiset yrittävät pysäyttää meidät joka käänteessä. Kerromme mielipiteemme täysin turvallisesti ja rauhallisesti, kun samaan aikaan öljynetsintä uhkaa herkkää arktista luontoa, sanoo Arktis-kampanjoitsija Christy Ferguson Arctic Sunriselta.

- Öljynporaus arktisilla merialueilla pitää kieltää. Ja aivan erityisesti sen pitäisi olla kiellettyä arktisen luonnonsuojelualueen välittömässä läheisyydessä. Suojelualue tarjoaa turvaa niin jääkarhuille kuin sarvivalaille. Jos täällä sattuu öljyonnettomuus, puhdistaminen on mahdotonta. Me haluamme nostaa esiin öljy-yhtiöiden toiminnan Venäjän Arktiksella, emmekä suostu vaikenemaan, Ferguson sanoo.

– Greenpeacen oikeus rauhanomaiseen mielenilmaisuun on kiistämätön. Hollannin hallituksella olevien tietojen mukaan ei ole syytä epäillä aluksen kunnossa olevan mitään vikaa, Hollannin ulkoministeriön edustaja ilmoitti lausunnossan sunnuntaina.

Aiemmin tänään Venäjän rannikkovartiosto julisti neljän meripeninkulman sulkuvyöhykkeen Geolog Dmitry Nalivkinin ympärille estääkseen aktivisteja pääsemästä kuvausetäisyydelle aluksesta.

- Olemme Karanmerellä näyttämässä mitä Rosneft, ExxonMobil ja Venäjän viranomaiset haluavat piilotella kansainväliseltä yleisöltä. Me pidämme silmällä tätä kaunista aluetta, jossa riippumattomia tarkkailijoita ei tätä ennen ole ollut, sanoi Ferguson.

Greenpeace julkisti keskiviikkona Venäjän viranomaisten päätökset hylätä Arctic Sunrisen kolmeen kertaan tehdyn lupa-anomuksen Koillisväylällä kulkemista varten, vaikka jäänmurtaja täyttää kaikki alueella kulkemiselle asetetut vaatimukset. Greenpeace International katsoo, että kyseessä on Venäjän hallituksen selkeä yritys suojella öljy-yhtiöitä kritiikiltä. Varhain lauantaiaamuna Arctic Sunrise eteni Koillisväylälle uhmaten viranomaisia.

Huomioita

YK:n merioikeusyleissopimus rajoittaa alusten tarkastamisen valtioiden talousalueella tiettyihin erityistilanteisiin, kuten epäillyn laittoman kalastuksen tai saastuttamisen tutkimiseen. Arctic Sunrisen tutkimiselle ei ole oikeudellisesti pätevää syytä.

[1] Geolog Dmitry Nalivkin on tekemässä seismistä kartoitusta merenpohjasta pinnanalaisten äänitykkien avulla. Hyvin voimakkaat ääniaallot vaarantavat valaiden ja muiden merinisäkkäiden kuulon ja hengen alueella. Seisminen kartoitus on viimeisiä valmistelutoimia ennen öljynporauksen aloittamista. Rosneftin ja ExxonMobilin öljynporausalue Vostokno-Prinovotsemelski-2  kattaa 4500 hehtaaria Venäjän Arktiksen kansallispuistoa, mikä rikkoo suoraan Venäjän ympäristönsuojelulainsäädäntöä.

Venäjän federaation laki luonnonsuojelualueista kieltää luonnonvarojen etsinnän ja hyödyntämisen suojelualueilla ja niiden suojavyöhykkeillä. Federaation laki Venäjän federaation mannerjalustasta kieltää luonnonvarojen etsintä- ja hyödyntämislupien antamisen, jos näitä toimia suunnitellaan suojelualueille Venäjän mannerjalustalla.

Greenpeace International jätti aiemmin Koillisväylän hallinnolle kolme hakemusta kulkuluvasta. Hakemuksissa kerrottiin avoimesti, että tarkoitus on toteuttaa oikeutettuja rauhanomaisia mielenosoituksia. Kaikki hakemukset hylättiin. Hylkäys on selkeä kansainvälisen oikeuden, kuten merenkulun vapauden, loukkaus.

Lisäys:

Klo: 17.25 Greenpeacen laiva poistuu Karanmereltä Venäjän rannikkovartioston pakottamana

Koillisväylä - Greenpeacen laiva Arctic Sunrise päätti poistua Karanmereltä ja Koillisväylältä Venäjän rannikkovartioston uhatessa miehistöä voimankäytöllä.

Noustuaan Arctic Sunriselle rannikkovartiosto väitti jälleen kerran, että laiva olisi saapunut Koillisväylälle laittomasti - väite, jonka Greenpeace kiistää. Rannikkovartiosto ilmoitti aloittavansa voimakeinojen käytön, mukaanlukien tulen avaamisen, mikäli laiva ei poistu alueelta.

- Olemme osoittaneet rauhanomaisesti mieltä arktista öljynporausta vastaan. Emme ole tehneet mitään sellaista, mikä oikeuttaisi voimankäytöllä uhkaamisen. Poistumme nyt alueelta, jotta emme turhaan riskeeraa miehistön turvallisuutta, mutta kampanja ei pääty ennen kuin öljynporaus Arktiksella on kielletty. Pidämme jatkossakin esillä, mitä öljy-yhtiöt kaikessa hiljaisuudessa puuhaavat Venäjän Arktiksella, sanoo Christy Ferguson, Greenpeacen Arktis-kampanjoitsija Arctic Sunrisella.

Laiva poistuu Koillisväylältä tänään, mutta Greenpeace International ottaa yhteyttä Hollannin hallitukseen tehdäkseen valituksen, joka koskee kansainvälisen merioikeuden sekä sananvapauden rikkomista. Arctic Sunrise purjehtii Hollannin lipun alla.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.