p

Kylmin Arktis vaarassa kadota pysyvästi

Kylmin Arktis uhkaa kadota kokonaan. Näin on todennut professori Hans Meltofte Aarhusin yliopiston Institut for Bioscience’sta. Meltofte on johtanut tähän mennessä laajinta arktisen alueen ekosysteemistä tehtyä selvitystyötä, Arctic Biodiversity Assessmentia. Greenpeacen mukaan tieto on hälyttävä. Ilmastopäästöt on saatava laskuun ja Pohjoisnapaa ympäröivä merialue suojeltava.

Arctic Biodiversity Assessment on 252 maailman johtavan tutkijan työn tulos. Selvityksessä kartoitetaan koko Arktiksen eläin- ja kasvikunta. Lopullinen raportti julkaistaan syksyllä, mutta tuloksia on jo nähtävissä The Conservation of Arctic Flora and Fauna CAFF:n sivulla www.arcticbiodiversity.is. CAFF toimii Arktisen neuvoston alaisuudessa, ja Suomi on Arktisen neuvoston jäsenenä edustettuna CAFF:n hallituksessa.

Arktis jaetaan kolmeen alueeseen: subarktiseen alueeseen (Sub Arctic), arktiseen alueeseen, jolla vuoden lämpimimmän kuukauden keskilämpötila on 5–10 astetta (Low Arctric), sekä kylmimpään arktiseen alueeseen, jolla vuoden lämpimimmän kuukauden keskilämpötila ei ylitä viittä astetta (High Arctic).

Professori Meltofte toteaa Politiken-lehdessä, että kylmimmän Arktiksen raja siirtyy joka vuosi kaksi kilometriä pohjoiseen, ja kylmin arktinen alue on vaarassa kadota kokonaan. Meltofte varoittaa, että tällä on valtava vaikutus Arktiksen monimuotoisuuteen.

”Hälytyskellojen on soitava. Olemme menettämässä ilmastomme tasapainottajan pohjoisnavalla. Sen lisäksi uhkaamme öljynporauksella ja öljyvuodoilla arktista ekosysteemiä, joka on muutoinkin vaikeuksissa lämpenemisen takia. Arktis on suojeltava ja ilmastopäästöt saatava laskuun nopeasti”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Greenpeace vaatii Pohjoisnapaa ympäröivän merialueen suojelemista sekä öljynporauksen ja teollisen kalastuksen kieltämistä arktisella alueella.

Pohjoisen jäämeren merijää on pienimmillään syyskuun loppupuoliskolla. Greenpeace järjestää sunnuntaina 15. syyskuuta ympäri maailmaa tapahtumia, joissa kiinnitetään huomiota Arktiksen suojelun ja ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyteen.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Nasa

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.