p

Komissio suositti jälleen liian suuria kalatuskiintiöitä Itämerelle

Tieteelliset suositukset, joiden noudattaminen turvaisi kestävän kalastuksen, sivuutettiin useissa tapauksissa.

Euroopan Komission julkaisi eilen suosituksensa vuodelle 2014 suurimmista sallituista saaliismääristä (TAC) Itämerellä. Oceana katsoo, että joissain tapauksissa EU pyrkii lähetymään kestävää lähestymistapaa, mutta huomauttaa, että suositukset jäävät jälkeen jo sovituista kansainvälisistä tavoitteista.

Esimerkiksi Itämeren läntisen turskakannan kiintiöön tutkijat esittävät 44% leikkausta, jotta kestävän enimmäistuoton taso (MSY), joka takaa kalakantojen pitkän aikavälin tuottavuuden, voidaan saavuttaa sovitusti vuoteen 2015 mennessä. Komissio päätyi kuitenkin suosittamaan vain 15% leikkausta kiintiöön.

“Komissio väittää, että heidän suosituksensa ovat tieteellisten suositusten mukaisia, mutta tämä ei selvästikään pidä paikkaansa. Jos tämä ehdotus menee läpi, on varmaa, että useat kalakannat eivät saavuta kestävän enimmäistuoton tasoa vuoteen 2015 mennessä, kuten EU maat ovat sopineet sekä kansainvälisesti että vastikään uudistetussa yhteisessä kalastuspolitiikassa.” toteaa Hanna Paulomäki, Oceanan Itämeriprojektin päällikkö.

Lohikannat, joiden tila on suurelta osin huono vuosikymmeniä kestäneestä liikakalastuksesta ja elinympäristöjen tuhoutumisesta johtuen, on toinen huolenaihe. Huolimatta tieteellisistä lausunnoista, jotka osoittavat, että jopa 50% kiitiönleikkaus ei olisi riittävä varmistamaan kannan elpymistä kestävälle tasolle, komissio päätyi esittämään lohen pääkannan kiintiön pitämista samana kuin edellisvuonna.

“Toivomme, että kalastusministerit osoittavat rohkeutta ja seuraavat tieteellisiä suosituksia päättäessään kiintiöistä lokakuussa. Tämän vuoden sopimukset kalastuskiintiöistä heijastavat ministereiden halukkuutta panna toimeen itse laatimiaan päätöksia”, lisäsi Magnus Eckeskog, Oceanan poliittinen neuvonantaja.

Lähde: Oceana
Kuva: Wikimedia Commons

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.