p

Greenpeace Arktisesta strategiasta: Hyviä avauksia lähdettävä viemään eteenpäin

Valtioneuvoston tänään hyväksymä Arktinen strategia sisältää hyviä ja konkreettisia avauksia arktisen alueen suojelun edistämiseksi. Greenpeace toivoo, että esitykset eivät jää tyhjiksi sanoiksi vaan niitä lähdetään tosissaan viemään eteenpäin arktisessa yhteistyössä.

- Pohjoisnapaa ympäröivien merialueiden suojelun esittäminen osana arktisen suojelualueverkoston luomista on Suomelta kansainvälisesti merkittävä avaus. Seuraavaksi sanat pitää muuttaa teoiksi arktisen politiikan foorumeilla, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Arktinen strategia lähtee liikkeelle ympäristön reunaehtojen huomioimista luonnonvarjojen kestävässä käytössä. Myös ilmastonmuutoksen uhkaa maapallon ympäristölle ja elinoloille pidetään esillä. Tästä huolimatta paperi korostaa arktisen öljy- ja kaasuteollisuuden tarjoamia taloudellisia mahdollisuuksia.

- Strategiaa vaivaa arktinen skitsofrenia. Paperi ei viittaa sanallakaan ristiriitaan arktisen öljynetsinnän ja ilmastonmuutoksen torjunnan välillä. Ilmastonmuutoksen torjuminen kuitenkin edellyttää, että kaksi kolmasosaa jo tunnetuista fossiilivarannoista on jätettävä maahan, sanoo ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

- Arktisen alueen talouskehitys ei voi perustua fossiilitalouteen. Suomessa on onneksi paljon sellaista osaamista, joka auttaa rakentamaan kestävää taloutta myös arktiselle alueelle. Strategiassa esiin nostetut cleantech-hankkeet ja ekotehokkaat palvelinkeskukset ovat oikean suuntaisia avauksia, Laakso sanoo.

Yli 3,5 miljoonaa ihmistä kaikkialta maailmasta on liittynyt mukaan Greenpeacen kansainväliseen kampanjaan Arktiksen puolustamiseksi. Greenpeace vaatii öljynporauksen ja teollisen kalastuksen kieltoa arktisilla merialueilla sekä pohjoisnapaa ympäröivien kansainvälisten merialueiden suojelua osana arktista suojelualueiden verkostoa. Lisää kampanjasta »»

Lähde: Greenpeace 
Kuva: NOAA

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.