p

Greenpeace vaatii Kiinassa maailman suurinta hiilentuottajaa lopettamaan vesivarojen tuhoamisen

Greenpeace julkisti tänään Pekingissä raportin, jossa selvitettiin, kuinka maailman suurin hiilentuottaja, valtionyhtiö Shenhua tuhoaa pohjavesivaroja Sisä-Mongoliassa.
Shenhuan toiminta on aiheuttanut aavikoitumista ja vaikuttanut maanviljelöiden ja paimentolaisten elämään. Seurauksena on jo ollut levottomuuksia.

Greenpeace vaatii Kiinan hallitukselta tiukkaa Shenhuan valvontaa ja vedentuhlauksen lopettamista.

“Shenhua väittää, että sen hanke valmistaa nestemäistä polttoainetta hiilestä kuluttaa vähän vettä eikä aiheuta myrkkypäästöjä ympäristöön. Selvityksemme osoittaa, että nämä väitteet ovat vääriä”, sanoo Greenpeacen kampanjoitsija Deng Ping.

“Tuhannet viljelijät ja paimentolaiset kärsivät Shenhuan häpeämättömästä pohjaveden riistämisestä voiton tuottamiseksi. Shenhuan toiminta rikkoo Kiinan vesivarojen hallintaperiaatteita ja teollisuuden jätevesipäästöjä koskevia lakeja”, Deng Ping jatkaa.

Shenhua on käyttänyt vuodesta 2006 alkaen yli 50 miljoonaa tonnia pohjavettä Ordosissa Sisä-Mongoliassa. Pohjaveden pinta on laskenut lähes sata metriä ja Subeinaoer-järvi on kutistunut kolmasosaan.

Greenpeacen raportti perustuu 11 kenttätutkimusmatkaan alueelle maalis-heinäkuussa 2013. Jätevedestä löydettiin korkeita pitoisuuksia myrkyllisiä kemikaaleja, kuten bentso(a)pyreeniä, joka on polysyklinen aromaattinen hiilivety. Myös sulfidien taso oli kaksinkertainen sallittuihin raja-arvoihin verrattuna. Kaiken kaikkiaan näytteistä löytyi 99 haihtuvaa orgaanista, syöpävaarallista yhdistettä, kuten polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä ja niiden johdannaisia, ksyleeniä, styreeniä, dikloorimetaania ja kresolia.

Hiilestä riippuvaisen teollisuuden laajeneminen uhkaa Kiinan vesivaroja. Useat Länsi-Kiinan hiilikaivokset sijaitsevat vesipulasta kärsivillä alueilla, mutta silti hiiliteollisuus käyttää valtavia vesimääriä hiilentuotantoon, voimalaitoksiin ja hiilen muuttamiseen nestemäisiksi polttoaineiksi.

Greenpeace vaatii Kiinan hallitusta noudattamaan tiukasti itse antamaansa ohjetta hiiliteollisuuden laajenemisen rajoittamisesta vesikapasiteetin mukaan, ja soveltamaan sitä myös hiilestä valmistettettujen kemikaalien tuottamiseen.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.