p

Ukkosalueiden liikkeitä voi seurata sadetutka-animaation avulla

Ilmatieteen laitos varoittaa rankoista ukkoskuuroista maan etelä- ja keskiosissa.

Suomeen virtaa kaakosta erittäin lämmintä ja ukkosherkkää ilmaa. Maan etelä- ja keskiosissa voi tulla jo keskiviikkona 26.6. yksittäisiä sade- ja ukkoskuuroja. Yöstä alkaen ja torstaina 27.6. ukkoskuuroja tulee yleisemmin maan etelä- ja keskiosissa. "Ukkoskuurot voivat aiheuttaa runsaiden sateiden takia taajamatulvia. Myös salamatiheydet voivat kohota paikoin suureksi. Yötä kohti ukkoset heikkenevät", toteaa meteorologi Hannu Valta.

Ukkosalueiden liikkeitä voi nyt seurata verkkopalvelun sadetutka-animaation yhteydessä

Ilmatieteen laitoksen salamanpaikantimien havainnoista voidaan helposti nähdä ukkosten esiintymisalueet. Salamahavainnot ovat lähes reaaliaikaisia ja havainnot on liitetty mukaan 15 minuutin välein päivittyviin sadetutka-animaatioihin. Animaatiosta esimerkiksi veneilijät ja muut ulkoilmaharrastajat voivat helposti tarkistaa, missä parhaillaan ukkostaa ja minne päin ukkosalueet ovat todennäköisimmin liikkumassa.

Kesäkuussa salamoinut keskimääräistä enemmän

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa on tähän mennessä tänä kesänä esiintynyt noin 46 600 maasalamaa, mikä on hieman tilastollista keskiarvoa enemmän. Toukokuussa maasalamoita esiintyi tavanomaista vähemmän, kun taas kesäkuussa maasalamoita on esiintynyt jo tähän mennessä koko kesäkuun keskiarvoa enemmän. Runsaimmin on salamoinut maan länsiosassa, muualla salamointi on ollut vähäisempää. Salamarunsain päivä on ollut 7. kesäkuuta, jolloin salamoita havaittiin noin 9500.

Ohjeita ukkoselta suojautumiseen

Vaikka ukkonen on näyttävä luonnonilmiö, kannattaa pitää mielessä salamoiden äkkiarvaamattomuus ja vaarallisuus. Tilastojen mukaan ukkonen on Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä ihmiselle vaarallisin. Sateelta ei kannata suojautua puun alle, sillä salama iskee useimmin puiden kaltaisiin korkeisiin kohteisiin. Lisäksi salaman sähkövirta siirtyy puusta helposti ihmiseen, joka johtaa sähköä puuta paremmin. Metallikorinen auto on melko turvallinen ja yleensä helposti tarjolla oleva suojautumispaikka. Sisätiloissa sähkölaitteiden johdot on suotavaa kytkeä pois jo hyvissä ajoin ennen ukkosta.

Lisätiedot:
Voimassa olevat varoitukset: http://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Toimintaohjeita ukkospuuskien varalta: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa
Suojautuminen salamalta: http://ilmatieteenlaitos.fi/suojautuminen-salamalta

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.