p

Saastunut, ylikalastettu ja unohdettu - Itämeri

Yeinen mielipide tukee terveen meriympäristön tilan palauttamista. Tästä huolimatta, poliittisen tahdon puute estää saavuttamasta kaivattuja parannuksia Itämeren kalakantojen ja ekosysteemien tilaan.

Maailman merien päivänä, Oceana, maailman suurin mertensuojelujärjestö, aloittaa ensimmäisen rannikkotutkimuksensa tavoitteenaan ajaa poliittista muutosta.Malmö, Ruotsi – Huomenna, Maailman merien päivänä, Oceana käynnistää kuukauden mittaisen Itämeren kartoitusmatkansa. Kansainvälinen mertensuojeluryhmä on vuosina 2011 ja 2012 tehnyt kaksi tutkimusristeilyä Itämerellä, jotka ovat  keskittyneet ulapan tilan kartoittamiseen. Tämän tutkimusmatkan tarkoituksena on keskittyä Itämeren rannikon ekosysteemeihin erityisesti Ruotsissa, Tanskassa, Puolassa ja Suomessa.

Suomen rannikon meriympäristö on ainutlaatuinen. Vastaavaa mereisten ja makeanveden lajien yhdistelmää kuin Itämerellä tavataan, ei esiinny missään muualla ja nyt tämä ainutlaatuinen ympäristö on monilla alueilla uhattuna. Ravinnepäästöt, liikakalastus ja muut kestämättömät kalastuskäytännöt kohdistavat valtavia paineita ekosysteemeihin. Lisäksi nykyisten mereisten suojelualueiden hoitokäytännöt ovat useimmissa tapauksessa olemattomia. Haitalliset toiminnot, kuten ruoppaus tai tuhoisat kalastusmenetelmät ovat yleisesti sallittuja suojelualueiden sisällä.

“Emme ole täällä julistamassa, että Itämeri tekee kuolemaa, vaan ajamassa konkreettisia poliittisia muutoksia tilan huononemisen pysäyttämiseksi ja edistämässä tämän ainutlaatuisen meren tilan paranemista", sanoo Xavier Pastor, retkikunnan ja Oceana Euroopan johtaja. "Paras tapa tehdä se on esittää konkreettista ja tieteellistä tietoa Itämeren tilan todellisuudesta, ja tämän me osaamme tehdä".

Retkikunta koostuu sukeltajista, meritutkijoista ja asiantuntijoista, jotka käyttäen apunaan vedenalaista videorobottia, keräävät tietoja, jota hyödynnetään mm. Oceanan ehdotuksissa uusiksi ja paremmin suojelluiksi merialueiksi. Retkikunta dokumentoi mahdollisuuksien mukaan myös laitonta kalastusta, joka on edelleen valitettavan yleistä.
         
“Itämeren maat ovat olleet edelläkävijöitä asettaessaan kunnianhimoisia tavoitteita kalastuksen ja ympäristön tilan parantamiseksi. Kuitenkin monet nykyisistä päätöksistä on pantu toimeen huonosti, ja yksi yleinen tekosyy epäonnistumiseen on kattavan tiedon puute. Pyrimme tällä työllä paikkaamaan joitakin nykyisistä puutteista ja tarjoamme keinoja panna toimeen nykyisiä päätöksiä ", lisäsi Hanna Paulomäki Oceanan Itämeritoimiston johtaja Kööpenhaminassa.

Oceana on kansainvälinen järjestö, joka keskittyy yksinomaan merien suojeluun. Euroopassa monikansallinen tiimi tekee työtä kääntääkseen Euroopan merien ja kalakantojen tilan rappeutumisen, pyrkien samalla luomaan mahdollisuuksia aidosti kestävälle kalastusteollisuudelle. Itämerellä HELCOM maat ovat hyödyntäneet Oceanan keräämää aineistoa ja näihin perustuvia toimenpide-ehdotuksia luodessaan suuntaviivoja tulevaisuuteen.

Lisäksi tänä kesänä Oceana on yksi ydinjärjestöistä, yhdessä FISH:n ja Coalition Clean Balticin kanssa, järjestämässä pyöräkampanjaa ”Race for the Baltic”, joka järjestetään Zennström Philantropiesin aloitteesta. Tämä kolme kuukautta kestävä pyöräilykampanja, kattaa 3 500 km Itämeren rannikkoa, pyrkii lisäämään tietoisuutta ja kerää allekirjoituksia Itämeren terveyden palauttamiseksi.

Lähde: Oceana
Kuva:  Oceana

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.