p

Nuorten vaatimus WWF:n kampanjassa: Eroon fossiilisista, tilalle uusiutuviaNuoret kaupunkilaiset vaativat tänään alkavassa Näytä voimasi -kampanjassa suomalaiskaupunkeja siirtymään fossiilista polttoaineista uusiutuvaan tuuli- ja aurinkoenergiaan. Suomen investoinnit ja kunnianhimo tuuli- ja aurinkoenergian lisäämiseen laahaavat pahasti jäljessä muun Euroopan tasoon nähden, vaikka kyselyjen mukaan valtaosa suomalaisista haluaa lisää puhdasta energiaa. WWF Suomen laskelmat osoittavat, että siirtyminen kokonaan uusiutuvaan energiantuotantoon on mahdollista vuoteen 2030 mennessä suurissa kaupungeissa kuten Helsingissä.

Globaalisti Näytä voimasi (Seize Your Power) -kampanja vaatii vähintään 30 miljardin euron investointien siirtämistä fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan vuoden sisällä. Fossiiliset polttoaineet ovat merkittävin syy ilmastonmuutokseen. Mukana kampanjassa on yli 20 maata eri puolilta maailmaa. Suomessa kampanjaa tekevät WWF:n kanssa nuoret aikuiset, joiden tulevaisuutta kaupunkien energiavalinnat erityisesti koskevat.

”Usein tuntuu siltä, että yhden vanhan pampun mielipide vastaa sadan nuoren mielipidettä. Päättäjien pitää ymmärtää, että me nuoret olemme tulevaisuus. Energia-asiat ovat isoja kokonaisuuksia ja mitä enemmän ihmisiä on mukana kampanjassa, sitä isompi painoarvo sillä on päättäjien keskuudessa”, sanoo kampanjatiimissä mukana oleva Laura Wathén.

”Ilmastonmuutos otetaan edelleen liian kevyesti. Nyt on kyse siitä, odotellaanko tilanteen pahenemista vai toimitaanko”, sanoo toinen kampanjatiimiläinen, 19-vuotias Iikka Oinonen.

Energiateollisuus ry:n viime vuoden lopulla tekemän kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa lisää tuuli- ja aurinkoenergiaa. Tästä huolimatta EU-maista vain Virossa ja Romaniassa on yhtä heikko aurinkoenergiapolitiikka kuin Suomessa. Esimerkiksi jokaista saksalaista kohden on noin 150-kertaisesti aurinkopaneeleita suomalaisiin verrattuna. Suomeen onkin pikaisesti saatava politiikkakeino, joka tekee aurinkoenergiainvestoinnin kotitalouksille kannattavaksi. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi nettomittaroinnilla, kotitalousvähennyksellä, syöttötariffilla tai investointituella.

”Energiatehokkuuden parantaminen on tärkeä osa ratkaisua. Paikallinen uusiutuva energia tarkoittaa myös pienempiä päästöjä, työpaikkoja ja parempaa energiaomavaraisuutta. Esimerkiksi Helsingissä kivihiili voidaan korvata kestävästi aurinko-, tuuli- ja bioenergialla sekä maalämmöllä,” sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

”Suomessa kehitettävät aurinkoenergiatuotteet ovat maailman huippua. Suomalaisilla on tätä kautta mahdollisuus olla avainasemassa ilmastokriisin ratkaisemisessa. Hyvillä keksinnöillä ei ole mitään merkitystä, ellei niitä kaupallisteta ja saada markkinoille. Tällä hetkellä näin ei tapahdu, koska meillä ei ole toimivia kotimarkkinoita. Muutokseen vaadittava tekniikka on jo olemassa, enää on kyse tahdosta”, toteaa WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Näytä voimasi -kampanjassa kuka tahansa voi osoittaa tukensa uusiutuvalle energialle esimerkiksi allekirjoittamalla vetoomuksen, joka vaatii, että aurinkoenergian tuottamisesta tulee Suomessa myös yksityishenkilöille kannattavaa.

Kampanja haastaa lisäksi kaupungit, yritykset ja muut julkiset toimijat tuuli- ja aurinkoenergiainvestointeihin.

Lähde: WWF Suomi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.