p

Yli 500 tutkijaa varoittaa maailman tilan huononevan nopeasti

Kaliforniassa, Amerikan Yhdysvalloissa, julkaistiin torstaina 23.5.2013 maailman yhdeksänneksi suurimman talousalueen (Kalifornian) kuvernöörin pyytämä luonnontieteellinen konsensuslausunto maailman tilasta. Tarkoitus on, että aloitetta käytetään päätöksenteon ohjeena ja tukena.

-Kyseessä on melko harvinainen, ellei peräti ainutlaatuinen ilmiö tiedemaailmassa, sanoo lausunnon kirjoittamiseen osallistunut evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius Helsingin yliopistosta.

-Uutta tässä aloitteessa on paitsi sen erikoinen syntyhistoria, kuvernööri Jerry Brownin yhteydenotto ja kirjoituspyyntö tutkijoille, myös se, että siinä tietoisesti pyritään tasapainottamaan vakavan tilanteen kuvausta esittelemällä mahdollisia ratkaisuja.

Lausunnon taustalla on vuosi sitten Nature-lehdessä julkaistu katsausartikkeli, Approaching a State Shift in Earth s Biosphere. Artikkelissa tutkijat esittivät, että biosfäärin olotila saattaa muuttua äkillisesti jo muutaman vuosikymmenen kuluessa, jos nykyiset kehitystrendit jatkuvat.

Lausunnossa nimetään suurimmat ongelmat ihmisen tulevaisuutta ajatellen: kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, ympäristömyrkkyjen käytön korvaaminen muilla keinoin, maankäyttö ja ravinnon saatavuus sekä väestönkasvun pysäyttäminen.

Dokumentin 16 kirjoittajan joukossa on maineikkaita nimiä, pääosin Yhdysvalloista; Suomesta, Helsingin yliopistosta professori Mikael Fortelius ja dosentti Jussi T. Eronen Kumpulan tiedekampukselta. Julkilausuman on allekirjoittanut yli 500 tutkijaa 44 maasta. Tieteen kenttä on laaja-alaisesti edustettuna, allekirjoittajien joukossa on kaksi nobelistia, kymmeniä maailman johtavien tiedeakatemioiden jäseniä ja lukuisia huippututkijoita, Suomesta muiden muassa akatemiaprofessorit Ilkka Hanski ja Markku Kulmala.

Lähde: HY

1 comments:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.