p

VTT: Kylmien alueiden tuulivoimassa valtava mahdollisuus

Tuulivoiman kapasiteetti kasvaa nopeasti maapallon kylmillä alueilla. Tuoreen ennusteen mukaan kylmille alueille rakennetaan 45–50 GW uutta tuulivoimaa vuoteen 2017 mennessä, mikä tarkoittaisi jopa 72 prosentin kasvua vuoden 2012 lopun tilanteeseen verrattuna ja noin 75 miljardin euron investointeja. Kylmien alueiden uuden tuulivoimakapasiteetin arvioidaan tuottavan vuosittain sähköä yhtä paljon kuin kymmenen Olkiluoto 3 - tyyppistä ydinvoimalaa tuottaisi.

”Tämä on valtava mahdollisuus”, VTT:n tutkija Tomas Wallenius sanoo. ”Merituulivoimasta eli offshoresta puhutaan paljon, mutta kylmien alueiden tuulivoima on siihen verrattuna enemmän kuin kymmenen kertaa suurempi markkina. Tuulivoiman kustannustehokas hyödyntäminen kylmillä alueilla on jo alkanut, kun taas merituulivoima on vielä tutkimus- ja kehitysvaiheessa.”

VTT on selvittänyt ensimmäistä kertaa tuulivoiman rakentamista maailmanlaajuisesti alueille, joiden kylmyys ja jäätävät olosuhteet asettavat voimaloiden tekniikalle erityisiä vaatimuksia. Näitä alueita on Skandinavian ja Kanadan lisäksi pääasiassa Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. VTT:n selvitys muodostaa osan BTM World Market Update 2012 - raportista (Navigant Research 2013), joka on tuulivoima-alan arvostetuimpia julkaisuja maailmassa. Kylmät seudut kiinnostavat tuulivoiman rakentajia harvan asutuksen ja hyvien tuuliolosuhteiden takia. Talvella tuulee enemmän kuin kesällä, ja tiheämpi pakkasilma lisää tuotantoa entisestään. Voimalan siipiin kertyy kuitenkin helposti jäätä. Jäätyminen aiheuttaa 3-10 prosentin tuotantotappiot vuodessa, mutta niitä voidaan pienentää jäänestojärjestelmän avulla.

Talouskriisi on vaikeuttanut kaikkien energiainvestointien rahoitusta. Puhdas energia kiinnostaa silti edelleen sekä sähkön tuottajia että sen käyttäjiä. Tuulivoiman etuihin kuuluu myös ennustettavuus: tuotantokustannusten arviointi on helpompaa, kun muuttuvia polttoainekustannusta ei ole. Tutkija Tomas Wallenius arvioi, että alan kasvu tarjoaa hyviä mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.

”Tutkimuksemme mukaan markkinoilla on kasvava tarve jäätymiseneston ratkaisuihin, joita on kehitetty Suomessa VTT:n johdolla. Toinen hyvä esimerkki osaamisesta on Labkotec, joka on maailman markkinajohtaja jääntunnistuksessa. Kilpailu on kovaa, mutta kylmien olosuhteiden tuotteet ja palvelut vaativat erityisosaamista, jota Suomesta löytyy ja jota me voimme täällä edelleen kehittää. Hyvällä suunnittelulla kylmien ja jäätävien olojen haasteet voidaan voittaa taloudellisesti kannattavalla tavalla.”

Lähde: VTT

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.