p

Mount Everestin jäätiköt kutistuvat kiihtyvällä vauhdilla - sanovat tutkijat ja kiipeilijät

Mount Everestin jäätiköt ovat kutistuneet arviolta 13 prosenttia ja lumiraja siirtynyt 180 metriä korkeammalle 50 vuodessa. Ilmaston lämpeneminen sulattaa lunta ja jäätä maailman korkeimmalta vuorelta kiihtyvällä vaudilla, väittävät tutkijat.

Milanon yliopiston tutkija PhD. Sudeep Thakuri totesi, - Mount Everestin jäätiköt ovat kutistuneet 13 prosenttia viimeisen 50 vuoden aikana ja lumiraja siirtynyt 180 metriä korkeammalle kuin se oli 50 vuotta sitten. Jäätiköt kutistuvat kiihtyvällä vauhdilla.


On mahdollista, että ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasuista johtuva maailmanlaajuinen ilmastonlämpeneminen aiheuttaa lumen ja jään sulamista Everestillä. Thakuri kuitenkin korosti, ettei heidän tutkimuksensa ole perustuneet yrittää yhteyttä näiden kahden välillä.

Kiipeilijät raportoivat lisääntyvistä kivisistä ja vähenevistä lumen ja jään alueista tunnetuilla reiteillä. Uuden tutkimuksen mukaan jäätiköt ovat vetäytyneet keskimäärin 400 metriä vuodesta 1962 ja jotkin pinemmät jäätiköt ovat puolittuneet vuodesta 1960.

Analyysiin käytettiin satelliittikuvia huipusta ja 1148 km²:n vuoren ympärillä olevasta Sagarmatha kansallispuiston alueesta, sekä pitkän aikavälin säätilastoja.

Pienet alle neliökilometrin jäätiköt ovat häviämässä. Nopein rekisteröity häviäminen on 43 % pinta-alasta 1960 luvulta lähtien.

Asiantuntijat Kathmandusta kertovat muutosnopeuden olevan Himalajalla vaihteleva. - Vaikka se on selkeä idässä kuten Nepalissa, tilanne on erilainen Pakistanissa lännessä. Jäätiköt muuttuvat erilailla. Himalajalla se on melko nopeaa idässä, mutta lännessä jotkut kasvavat kun taas toiset kutistuvat, sanoi Arun Shrestha of International Centre for Integrated Mountain Development Katmandu.

Kysymys Himalajan jäätiköiden tulevaisuudesta on kiistanalainen. YK:n 2007 raportti väitti virheelliseti Himalajan jäätiköiden katoavan jo vuoteen 2035.

Yleisesti todetaan tilanteen kuitenkin muuttuneen, mutta alan tutkijat kehottaa varovaisuuteen arvioissa, koska tiedot ovat riittämättömiä, varsinkin kun tarkastellaan pieniä alueita.

- On hyvin vaikeaa tieteellisesti todeta, mikä on suuntaus yhteen tiettyyn vuoreen, Shrestha sanoi.

Ilmastonmuutoksella Himalajalla on vaikutuksia koko Etelä-Aasian alueelle. Joet kuten Jangtse, Yellow, Mekong ja Ganges ovat riippuvaisia jäätiköiden sulamisvesistä. Nämä joet tuovat veden jopa kahdelle miljardille ihmiselle -lähes kolmasosalle maapallon väestöstä.

Himalajan jäätiköt ja jäätiköitä pidetään kuin "vesitorneina" Aasiassa, sillä niiden sulamisvesillä selvitään kuivankauden yli. Alueen ihmiset ovat riippuvaisia sulamisvesistä maataloudessa, sähköntuotannossa ja juomavetenä. Koko alueen maat kärsivät jo akuutista vesipulasta.

Ympäröivä maisema Mount Everestillä on muuttunut dramaattisesti ensimmäisestä korkeimman vuoren valloituksesta vuodesta 1953. Ensimmäisten Mount Everestin valloittajien Sir Edmund Hillaryn ja sherpa Tenzing Norgayn ensimmäisestä noususta 8848 metriin, tulee kuluneeksi 60 vuotta 29 toukokuuta 2013.

Muualla verkossa
Kuva: Luca Galuzzi.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.