p

Ministeri Niinistö: "Päästöjen vähentämisen kanssa ei kannata odottaa"

Ympäristöministeri Ville Niinistö korosti tänään työ- ja elinkeinoministeriön energia- ja ilmastotiekartan 2050 käynnistysseminaarissa, että päästöjä on vähennettävä kunnianhimoisesti jo tällä vuosikymmenellä, jotta vuoden 2050 ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa kustannustehokkaasti. Seminaarissa aloitettiin hallituksen pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategian valmistelu.

"Vaikka lopputulos vuonna 2050 olisi päästövähennysprosentteina sama, ei ole yhdentekevää sen paremmin ilmaston kuin talouden kannalta, miten tavoitteeseen kuljemme. On pidettävä huolta siitä, että lyhyen aikavälin tavoitteemme ovat linjassa pitkän aikavälin tavoitteen kanssa. Vuoteen 2030 mennessä tarvitsemme vähintään 40-60 prosentin päästövähennykset", Niinistö sanoi.

Ilmastotieteen mukaan teollisuusmaiden tulee vähentää päästöjään 80-95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jotta lämpeneminen voidaan rajoittaa kahteen asteeseen. Mitä nopeammin toimimme, sitä enemmän meillä on valinnanvaraa ja mahdollisuuksia valita kustannustehokkaat menetelmät, Niinistö korosti puheessaan.

"Kaikki tänään tehtävät ilmaston kannalta huonot investoinnit lukitsevat tulevaisuuden polkujamme ja kaventavat valinnanmahdollisuuksiamme. Mitä aikaisemmin vähennämme päästöjä, sitä enemmän liikkumavaraa meille jää", Niinistö sanoi.

Ympäristöministeri myös muistutti puheessaan, että päästöjä sekä luonnonvarojen ja energian kulutusta vähentävät ratkaisut tukevat tulevaisuuden talouskasvua ja luovat työpaikkoja. Esimerkiksi Niinistö nosti Suomen cleantech-sektorin, joka on kasvanut viime vuonna viisitoista prosenttia.

Työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämän ilmasto- ja energiatiekartan valmistelun on tarjottava Niinistön mukaan erilaisia polkuja ja vaihtoehtoja, joiden pohjalta voidaan todella tarkastella eri keinoja yhteisesti sovittuun tavoitteeseen pääsemiseksi. Valmistelu tarvitsee tuekseen monipuolisen yhteiskunnallisen keskustelun, sillä kyse on muutoksesta, joka on tapahduttava kaikilla yhteiskunnan sektoreilla, Niinistö korosti.

"Tiekartan laadintatyön on esitettävä vaihtoehtoja tavoitteen saavuttamiseksi päätöksenteon pohjaksi. Tarvittavia päästövähennyksiä ei saavuteta tuijottamalla vain energiasektoria ja suuria energiantuotantolaitoksia. Tämä on muistettava myös tiekartan laadinnassa", hän summasi odotuksensa valmistelulle.

Lähde: YM

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.