p

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousi yli 400 ppm tason

Tarkistettu 17.5.2013 (alla)

Havaijilla Mauna Loa observatorion mittauksissa hiilidioksidipitoisuus nousi ensimmäistä kertaa mittausten aloittamisen vuodesta 1958 yli 400 ppm päivittäisen keskiarvon tason tortaina 9 toukokuuta, kertoi Yhdysvaltalainen tutkimuskeskus NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Mauna Loa on vanhin hiilidioksidia (CO2) mittaava mittausasema maailmassa, joka jatkuvasti seuraa globaalisti voimakkaasti lämpöä varaavan kaasun lisääntymistä ilmakehässä.

Hiilidioksidi lisääntyy ilmakehään fossiilisten polttoaineiden polttamisen ja ihmisen muun toiminnan seurauksena aiheuttaen kasvihuonekaasupäästöjä lämmittäen ilmakehää.

CO2 pitoisuus on  kiihtynyt vuosi vuodelta siitä lähtien kun tutkijat aloittivat mittaukset yli viisi vuosikymmentä sitten Mauna Loa:n rinteillä. Kasvuvauhti on noussut n. 0,7 ppm:sta vuodessa 2,1 ppm:aan vuodessa viimeisten kymmenien vuosien aikana. Ilmastonlämpenemisen vaarallisuutta lisää sen nopeus, joka ei anna riittävästi aikaa ihmiselle ja luonnolle sopeutua. Kausina jolloin hiilidioksidi lisääntyi luonnollisista syistä kasvua oli keskimäärin 0,0001 ppm vuodessa.

CO2 pitoiduuden nousu ilmakehässä yli 400 ppm:n, eli ns. haamurajan yli, ei ollut yllätys tutkijoille. Se kuitenkin varoittaa siitä, että hiilen-, öljyn- ja maakaasun polttamisen aiheuttamat päästöt on saatava kuriin pikimmiten.

Ennen teollista vallankumousta maailmanlaajuinen CO2 pitoisuuden keskiarvo oli n. 280 ppm. Viimeiset 800000 vuotta CO2 pitoisuus on vaihdellut jääkauden ajasta n. 180 ppm:sta, n. 280 ppm:n lämpimänkauden ajanjaksoon. Nykyinen kasvuvauhti on yli 100 kertaa nopeampi kuin jääkauden lopussa.

Animaatio: Hiilidioksidipitoisuus 800000 vuotta


Viimeksi maailmanlaajuinen ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden taso 400 ppm oli noin 2 miljoonaa vuotta sitten, (pleistoseeni aikakausi) tuolloin oli paljon lämpimämpi kuin tänään. Grönlannissa kasvoi metsät ja merien pinta oli 10 - 20 metriä nykyistä tasoa korkeammalla.

Tarkistus 17.5.2012

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei noussutkaan haamurajana pidetyn 400 ppm:n yli 9 toukokuuta Mauna Loan mittausasemalla Havaijilla. Tarkistusluennasta selvisi oikean lukeman olevan 399,89 ppm, ilmenee NOAA:n tilastoista.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.