p

Fukushiman ydinturma ei ole ohi – nyt on uusiutuvan energian aika

Japanilaisen Futaban kaupungin entinen pormestari Katsutaka Idogawa kertoi Hanami-juhlassa Helsingissä Fukushiman ydinturman autioittamasta kaupungistaan. Entisessä 7 400 asukkaan kaupungissa ei asu enää ketään. Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen kehottaa suomalaisia nopeaan uusiutuvan energiantuotannon rakentamiseen.

”Yksikään kunta ei hyväksyisi ydinvoimalaa alueelleen, jos ydinvoiman riskeistä puhuttaisiin totta ”, Idogawa sanoi puhuessaan Hanami-juhlan yleisölle Helsingissä.

Futaba sijaitsee 17 kilometriä Fukushiman tuhoutuneista ydinreaktoreista. Ydinturma alkoi 11. maaliskuuta 2011, ja tsunamin tuhoaman kaupungin asukkaat evakuoitiin säteilyltä. Kaupungissa ei asu enää ketään, eikä ihmisillä ole näköpiirissä pääsyä takaisin.

Fukushiman ydinturma ei ole päättynyt. Tuhoutuneiden reaktoreiden reaktorisydänten paikkaa ei tiedetä, reaktorien ja käytetyn polttoaineiden säilytysaltaiden jäähdytys perustuu väliaikaisiin ratkaisuihin ja vastikään huhtikuussa voimakkaasti säteilevää vettä valui ympäristöön.

”Fukushima osoitti karmeimmalla tavalla, millainen virhe ydinvoimaan sijoittaminen on ollut. On surullista, ettei ydinturmariskin ottaminen ollut edes tarpeellista. Ydinvoima on siirtymässä historiaan teknisesti aikansa eläneenä ja kalliina tapana tuottaa sähköä”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

”Läntiset teollisuusmaat ovat aloittaneet siirtymisen moderniin energiantuotantomalliin, joka perustuu energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan. Suomessa sen sijaan poljetaan paikallaan. Meidän on lopetettava haikailu menneeseen maailmaan ja saatava tuulivoiman ja muun uusiutuvan energiantuotannon rakentaminen nopeasti vauhtiin. Mitä nopeammin Fennovoima lopettaa toimintansa ja Olkiluoto 4 haudataan, sitä nopeammin pääsemme modernisoimaan energiantuotantomme”, Härkönen vaatii.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.