p

Ficolo ja TeliaSonera uusiutuvan energian ykkösiä Greenpeacen selvityksessä

Greenpeace on verrannut suomalaisten palvelinkeskusten uusiutuvan energian käyttöä, energiatehokkuutta ja ilmastopäästövähennystavoitteita. Selvitys on osa maailmanlaajuista kampanjaa, jolla kannustetaan informaatioteknologia-alaa ilmastonmuutoksen torjunnan etujoukkoihin.

Selvitys osoitti selviä eroja suomalaisten palvelinkeskusten välillä. Erityisen hyvin vertailussa selviytyivät uusiutuvan energian osalta porilainen Ficolo, joka käyttää sataprosenttisesti tuulivoimaa. Hyvän tuloksen saavutti myös TeliaSonera, jonka palvelimet toimivat vesivoimalla.

”Ilmastomuutos etenee ennusteita nopeammin samalla, kun informaatioteknologiaan tarvitaan yhä enemmän sähköä. Palvelinkeskuksia pyörittävillä yrityksillä on sananvaltaa, kun voimalaitosinvestoinneista päätetään”, Greenpeacen energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen selittää vertailun taustaa.

Suomen palvelinkeskusten vertailu on osa maailmanlaajuista How Clean is Your Cloud -vertailua. Arvioiden mukaan palvelinkeskusten sähkönkulutus kasvoi maailmanlaajuisesti 19 prosenttia vuonna 2012. Vuotta aiemmin tietoliikenne mobiililaitteilla kasvoi 133 prosenttia. Tämän takia Suomenkin vertailussa olivat mukana suurimmat teleoperaattorit TeliaSonera, Elisa ja Dna. Näiden lisäksi vertailussa oli neljä muuta palvelinkeskusyritystä: Academica, Ficolo, Fujitsu ja TDC.

”Kun mobiililaitteiden ja pilvipalveluiden käyttö lisääntyy, energiankulutus kasvaa niin nopeasti, ettei pelkkä energiatehokkuuden parantaminen riitä. Palvelimiin on saatavaa uusiutuvaa energiaa. Yhtään investointia fossiilisen energian tuotantoon ei saa tehdä informaatioteknologian takia”, Koskinen sanoo.

Uusiutuvan energian osalta hyviä esimerkkejä ovat tuulivoimaa käyttävä Ficolo ja vesivoimaa käyttävä TeliaSonera. Hukkalämmön hyödyntämisessä erityisen hyvän maininnan sai Academica, jonka palvelimien kaikki hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpönä.

”Maailmalla informaatioteknologian jättiläiset Google, Microsoft, Facebook ja Apple ovat hyvää vauhtia painostamassa energiayhtiöt investoimaan uusiutuvaan energiaan. Nyt näemme, että Suomessakin on mahdollista valita konesaleihin puhdas energia. Kaikilla alan yrityksillä on velvollisuus seurata edelläkävijöiden esimerkkiä ilmastonmuutoksen torjunnassa”, Koskinen sanoo.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.