p

Arktis lämpiää mutta Arktinen neuvosto ei tartu toimeen

Arktisen neuvoston ulkoministerikokous Kiirunassa päättyi tänään ilman sitovia kansainvälisiä sopimuksia mustan hiilen päästöistä tai arktisen öljyryntäyksen hillitsemisestä. Arktisen neuvoston omat tutkimukset osoittavat, että Arktista on suojeltava. Greenpeace on tyytyväinen Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan ehdotuksesta pohjoisnapaa ympäröivän merialueen suojelemiseksi.


”Arktisen neuvoston omat tutkimukset osoittavat, kuinka ilmastonmuutos uhkaa Arktista. Öljy-yhtiöt haluavat porata Arktiksella ilmastonmuutosta edelleen kiihdyttävää ja arktista luontoa uhkaavaa öljyä. Ainoa neuvoston aikaansaannos on öljyntorjuntasopimus, joka ei määritä minimitasoa öljyvuotoon valmistautumiselle eikä öljy-yhtiöiden vastuuta öljyvuodon seurauksista”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

”Olen kuitenkin iloinen ulkoministeri Tuomiojan tuesta suojelualueen perustamiseksi pohjoisnapaa ympäröivälle merialueelle. Suojelualue on tärkeä perusta Arktiksen herkän luonnon ja ilmaston pelastamiseksi. Greenpeacen mielestä tämän alueen on jäätävä ihmiskunnan yhteiseksi perinnöksi tuleville sukupolville”, Laakso sanoo.

Greenpeacen mielestä nyt alkaneella kaksivuotisella Kanadan puheenjohtajakaudella Arktisen neuvoston on sovittava merellä tapahtuvan öljyn- ja kaasunporauksen säännöistä. Jäisellä merialueella öljynporaus on kiellettävä. Arktisten valtioiden, kuten Suomen, on vähennettävä nopeasti ilmastopäästöjään ja erityisesti mustan hiilen päästöjä.

Greenpeace myös vaatii kolmen miljoonan ihmisen tukemana suojelualuetta pohjoisnapaa ympäröivälle, yksinomaisten talousvyöhykkeiden ulkopuolelle jäävälle merialueelle Pohjoisella jäämerellä.

Greenpeacen hakemusta Arktisen neuvoston tarkkailijaksi ei hyväksytty. Greenpeace pitää tärkeänä, että ennen kaikkea alkuperäiskansojen asemaa Arktisen neuvoston päätöksenteossa vahvistetaan.

Greenpeacen kampanja Arktiksen suojelemiseksi »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.