p

Alkuperäiskansat vaativat Arktista neuvostoa kieltämään öljynporauksen


Viisitoista arktisten alkuperäiskansojen edustajaa liittyi vetoomukseen arktisen öljynporauksen kieltämiseksi eilen Kiirunassa järjestetyssä The People’s Arctic – Kansojen Arktis -konferenssissa. Kaksi mukana olevaa järjestöä on myös Arktisen neuvoston tarkkailijoita. Arktisen neuvoston ulkoministerien kokous pidetään huomenna keskiviikkona Kiirunassa.

Vetoomus öljynporauksen kieltämiseksi osoittaa arktisten alkuperäiskansojen huolen asuinalueidensa kohtalosta. He olisivat ensimmäisiä kärsijöitä, jos Arktiksella tapahtuu öljyvuoto. Öljy-yhtiöistä Shell ja Gazprom sekä Statoil ja Rosneft suunnittelevat poraavansa öljyä Arktiksella.

Komitet spasenija Petšory (Pelastakaa Petšora -komitea) Komista ja Greenpeace järjestivät Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksen aattona alkuperäiskansojen konferenssin The Peoples’ Arctic: Unified for a Better Tomorrow (Kansojen Arktis – yhdistyneinä paremman huomisen puolesta) Kiirunassa. Konferenssiin osallistui 70 henkeä seitsemästä arktisesta valtiosta.

”Tämä konferenssi oli osoitus siitä, mihin maailma on menossa”, sanoi Kanadassa athabaskakieliä puhuvia kansoja edustavan Arctic Athabaskan Councilin varapuheenjohtaja ja Dené-kansan päällikkö Bill Erasmus. ”Ihmiset ovat huolissaan maistaan ja liittyvät yhteen.” Erasmus aikoo viedä viestin huomenna Arktisen neuvoston jäsenmaiden ulkoministereille.

Viime elokuussa Usinskissa Komissa pidetyssä ensimmäisessä arktisten alkuperäiskansojen konferenssissa laadittiin julkilausuma Joint Statement of Indigenous Solidarity for Arctic Protection (Yhteinen julkilausuma alkuperäiskansojen solidaarisuudesta Arktiksen suojelemiseksi). Tuolloin sen allekirjoitti 22 Venäjän alkuperäiskansojen edustajaa. Nyt Kiirunassa allekirjoittajia tuli 15 lisää, muun muassa Ruotsin saamelaiskäräjien nuorten neuvosto. Allekirjoittajia on tällä hetkellä yhteensä 41.

“Kun Arktisen neuvoston ulkoministerit tapaavat huomenna täällä Kiirunassa, se tapahtuu näiden vahvojen alkuperäiskansojen julistuksen varjossa. He ovat juuri kokoontuneet täällä ja yhdistäneet voimansa kotimaidensa puolustamiseksi”, sanoi Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo, joka osallistui konferenssiin.

”Tällä julistuksella Arktiksen alkuperäiskansat lähettävät hyvin selvän viestin Arktikselle neuvostolle. Arktisen neuvoston on suojeltava Arktis öljy-yhtiöiltä. Neuvosto käyttää kuitenkin valtaansa hampaattomaan öljyvuotojen torjuntaa koskevaan sopimukseen, joka ei ole edes sen paperin arvoinen, mille se on tulostettu. Arktisen neuvoston on lakattava hukkaamasta aikaa ja voimavaroja hyödyttömiin asiakirjoihin, joista ei ole apua hallitusten ja teollisuuden pitämiseksi vastuussa. Neuvoston on palattava alkuperäiseen toimeksiantoonsa Arktiksen suojelemiseksi ja kuunneltava tämän alueen alkuperäisiä asukkaita”, Naidoo vaatii.

 Joint Statement of Indigenous Solidarity for Arctic Protection kokonaisuudessaan allekirjoittajineen »» (pdf)

Lähde: Greenpeace
Kuvassa: Poroajelua. Kuva: Elen Schurova / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.