p

Ympäristörikosten tutkintaa on tehostettava

Suomen luonnonsuojeluliiton Raumalla kokoontunut valtuusto vaati ympäristölupien valvontaan ja ympä-ristörikosten tutkintaan lisää keinoja ja voimavaroja. Lisätoimia tarvitaan esimerkiksi Eurajoen ja Talvivaaran tapaisten jätevesipäästöjen saamiseksi kuriin.

Viimeaikaiset jätevesionnettomuudet ovat osoittaneet puutteita ympäristölupien valvonnassa ja ympäristörikosten tutkinnassa. Kainuussa on puhuttanut Talvivaaran kaivos. Satakunnassa Eurajoen vesi on ollut jätevesipäästöjen takia lähes vuoden käyttökiellossa. JVP-Eura Oy:n nykyinen yhdyskunta- ja teollisuusjätevesien puhdistamo ei toimi, kun sinne johdetaan laadultaan ja määrältään rajusti vaihtelevia jätevesiä. Samanlaisia ongelmia on monissa muissakin hankkeissa, kuten turpeenkaivuussa ja kaivoksissa.

Sekä Talvivaarassa että Eurajoella ELY-keskukset ovat epäonnistuneet lupien valvonnassa. Kummankaan laitoksen päästöjä ei ole saatu kuriin. Siksi molemmista tapauksista on jouduttu tekemään tutkintapyyntöjä myös poliisille. Tutkinnat ovat kuitenkin kesken, koska poliisin ympäristörikosten tutkintaresurssit ovat riittämättömät.

Luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristölupien valvonnan tehostamista. Liitto kannattaa ympäristönsuojelulain luonnosta, joka on tulossa keväällä hallituksen käsittelyyn. Lakiluonnoksessa on esitetty lukuisia keinoja valvonnan tehostamiseksi. Lisäksi ympäristöasioita valvovien viranomaisten voimavaroja tulee lisätä. Poliisiin tulee kouluttaa ympäristörikostutkijoita.

Luonnonsuojeluliitto täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Juhlavuonnaan liitto kiinnittää erityistä huomiota ympäristörikoksiin.

Lue SLL:n sivulta, Mitä ympäristörikokset ovat? »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.