p

Tuoksuva metsä hidastaa ilmastonmuutosta

Lämpötilan kohotessa kasvit vapauttavat höyryjä, jotka kasvattavat ilman pienhiukkasten kokoa. Nämä hiukkaset lisäävät pilvien muodostumista ja viilentävat siten ilmastoa, osoittaa tuore suoma-lainen tutkimus. Pohjoisen metsäisissä ympäris-töissä ilmiön arvioidaan hillitsevän lämpenemistä jopa 30 prosentilla.

Metsä tuoksuu metsältä. Talvella varsin heikosti, mutta mitä lämpimämmäksi ilmat käyvät, sitä selkeämpiä tuoksut ovat. Kasvit ja maaperä tuottavat näitä tuoksuja, orgaanisia höyryjä, sitä enemmän mitä lämpimämpi ilma on. Osa höyryis-tä muuntuu ilmassa ja tiivistyy ilmakehän pienhiukkasten ympärille kasvattaen niitä. Riittävän suuret pienhiukkaset voivat muodostaa pilvipisaroita ja siten lisätä auringon säteilyn heijastumista pilvistä takaisin avaruuteen.

Helsingin yliopiston ilmakehätutkija Pauli Paasosen johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa pystytty osoittamaan, että säätelemällä tuottamiensa höyryjen vapauttamista kasvit aiheuttavat ilmastonmuutosta hidastavan palauteilmiön. Tutkimuksen mukaan jokainen lämpötila-aste lisää ilmastoa viilentävien hiukkasten määrää alailmakehässä yli kymmenen prosenttia, kun maa on sula.

Pienhiukkasten viilentävän vaikutuksen voimistumista ilmaston lämmetessä on nyt myös voitu ensimmäistä kertaa arvioida suoraan mittaustuloksista. Menetelmän on kehittänyt Helsingin yliopiston ilmakehätutkija Ari Asmi yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden kanssa.

Lisääntyvä pienhiukkasmäärä vähentää nyt saatujen tulosten perusteella kasvihuonekaasujen aiheuttamaa lämpenemistä maailmanlaajuisesti vain noin yhden prosentin. Kuitenkin esimerkiksi Suomen, Siperian ja Kanadan kaltaisissa metsäisissä ja pohjoisissa ympäristöissä ilmiön arvioidaan hillitsevän alueellista lämpenemistä jopa 30 prosentilla.

Tutkimuksen Warming-induced increase in aerosol number concentration likely to moderate climate change julkaisi Nature Geoscience, ja siihen on Suomesta osallistunut tutkijoita Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoista sekä Ilmatieteen laitokselta. Tutkimukseen käytettiin mittaustuloksia 11 eri kohteesta ympäri maailmaa.

Lähde: HY


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.