p

Päästökauppa kuivui kasaan – käyttämättömiä päästöoikeuksia ennätysmäärä

Euroopan Unionin päästökauppajärjestelmän puitteissa jaettujen käyttämättä jääneiden päästöoikeuksien määrä on suurin kautta aikojen. Ylimääräiset päästöoikeudet on poistettava järjestelmästä, kun Euroopan parlamentti äänestää päästökauppajärjestelmän korjaamisesta.

Vaikka noin neljännes päästökauppasektorin laitoksista ei ole vielä toimittanut vuoden 2012 päästömääriään, voidaan tähän mennessä kerättyjen tietojen perusteella arvioida, että päästöoikeuksia jaettiin päästökauppakaudella viime vuoden lopussa päättyneellä viiden vuoden päästökauppajaksolla 840 miljoonaa päästöyksikköä liikaa.

”Päästökauppa kuivui kasaan,” sanoo Greenpeacen energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen.

Päästökauppa asetti vuosille 2008–2012 energialaitosten ja tehtaiden päästökatoksi vuosille 10,5 miljardia tonnia hiilidioksidia. Nyt julkaistut tiedot kuitenkin osoittavat, että päästöt tuona aikana olivat vain 9,7 miljardia tonnia. Vuonna 2012 päästöoikeuksia jaettiin 2 034 miljoonaa tonnia, kun päästöjä syntyi alustavien tietojen mukaan vain 1 786 miljoonaa tonnia.

Vuonna 2012 EU:n päästökauppasektorin päästöt putosivat 1,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Päästöjen vähenemisen syynä oli kuitenkin taloudellinen taantuma ja suora sääntely. Päästöoikeuksien matalan hinnan takia päästökaupan vaikutuksen arvioidaan olevan merkityksettömän pieni.

”Päästökaupan tavoitteena on nimenomaan ohjata investointeja sellaisiin rakenteellisiin muutoksiin, joilla päästöjä pystytään vähentämään pysyvästi. Päästöoikeuksia on tällä hetkellä järjestelmässä valtavasti liikaa, päästöoikeuksien hinta on matala, eikä ohjausvaikutus toimi. Jos talous alkaa taantuman jälkeen taas kasvaa, lähtevät päästötkin kasvuun.”

Euroopan parlamentti äänestää päästökauppajärjestelmän korjaamisesta kahden viikon kuluttua. Korjausehdotuksen mukaan uusien päästöoikeuksien huutokauppaa tulisi siirtää nykyisen päästökauppajakson loppupuolelle.

”Huutokaupan lykkääminen olisi pieni askel päästöoikeuden hintojen nostamiseksi oikealle tasolle, mutta se ei riitä. Ylimääräiset päästöoikeudet on poistettava järjestelmästä kokonaan. Muuten huutokaupan lykkääminen on vain hetkellistä tekohengitystä,” Koskinen toteaa.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.