p

Orangit vaativat Neste Oilia luopumaan kestämättömästä palmuöljystä

Greenpeacen orangiksi pukeutuneet kiipeilijät ovat nousseet Finlandia-taloa ympäröiviin puihin öljy-yhtiö Neste Oilin pitäessä yhtiökokoustaan. Greenpeace ja orangit muistuttavat, että Neste Oilin biodieselin tuotanto nojaa edelleen palmuöljyyn, jonka tuotannon kasvu johtaa sademetsien raivaamiseen ja valtaviin hiilidioksidipäästöihin.

”Neste Oil käytti viime vuonna yli miljoona tonnia palmuöljyä. Se on noussut maailman viiden suurimman yksittäisen palmuöljyn käyttäjän joukkoon”, sanoo Greenpeacen biopolttoainevastaava Sini Harkki.

Yhtiökokouksessa käsitellään osakkeenomistaja Matti Liimataisen, Greenpeacen metsävastaavan, esitys, ettei Neste Oil jaa osinkoa, vaan varat suunnataan vaihtoehtoisten, kestävien biopolttoaineiden raaka-aineiden kehittämiseen.
Greenpeacen orangeiksi pukeutuneet aktivistit osoittavat mieltään Neste Oilin yhtiökokouksen alkaessa Finlandia-talolla Helsingissä 4. huhtikuuta 2013. Neste Oil käyttää dieselin valmistukseen palmuöljyä yli miljoona tonnia vuodessa. Palmuöljyn kasvava käyttö polttoaineena johtaa Kaakkois-Aasiassa metsien kaatamiseen plantaasien tieltä. (Copyright: Greenpeace/Patrik Rastenberger)

Palmuöljyntuotannon hiilijalanjälki on raskas. Palmuöljyn tuotannon kasvu on yksi tärkeimmistä syistä raivata Kaakkois-Aasian sademetsiä ja turvemaita. Raivaaminen aiheuttaa koko maapallon mittakaavassa merkittävät ilmastopäästöt. Yalen ja Stanfordin tutkijat arvioivat, että vuonna 2020 palmuöljyplantaasit aiheuttavat jo suuremmat päästöt kuin koko Kanadan fossiilisten polttoaineiden käyttö. Monet Kaakkois-Aasian lajit kuten orangit ja sumatrantiikerit ovat sukupuuton partaalla palmuöljyplantaasien laajenemisen takia.

”Palmuöljy ei ole kestävä biopolttoaineen raaka-aine. Neste Oil voisi teknologiansa puolesta olla biopolttoaineteollisuuden edelläkävijä, mutta se kompastui alkumetreillä väärään raaka-aineeseen. Ainoa tie ulos on sitoutua palmuöljystä luopumiseen ja suunnata nopeasti voimavarat kestävien raaka-aineiden hankintaan”, Sini Harkki sanoo.

Muun muassa Euroopan komission tutkimukset osoittavat, että perinteisillä kasviöljypohjaisilla biodieseleillä saavutetaan korkeintaan hyvin vähäiset päästövähennykset fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Kun epäsuorat vaikutukset otetaan huomioon, palmuöljydieselin päästöt ovat suuremmat kuin muista raaka-aineista valmistetun biodieselin. Monessa tapauksessa palmuöljydieselin päästöt ovat jopa fossiilista dieseliä pahemmat.

Neste Oil on yrittänyt vakuuttaa kriitikot siitä, että yhtiö hankkii palmuöljynsä kestävästi. ”Neste Oil voi löytää yksittäisiä plantaaseja, joilla asiat on hoidettu paremmin, mutta perusongelma ei siitä poistu. Biopolttoaineiden aiheuttama lisäkysyntä ajaa tuotantoa yhä syvemmälle sademetsiin. Neste Oil ei myöskään ole suostunut antamaan mitään tietoa palmuöljyn tuottajistaan, mikä asettaa väitteet kestävästä tuotannosta outoon valoon”, Harkki jatkaa.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.