p

Helpotusta sähkön verkkoon syöttöön

Suomi on vaatinut pientuottajien sähkön verkkoon syötöltä enemmän kuin monet EU-maat. Tämä on heikentänyt pientuotannon kannatta-vuutta, kaventanut valikoimaa ja nostanut hintoja. Nämä vaikeudet ovat onneksi kohta historiaa.

ET suosittelee Saksassa käytettävien laitteiden hyväksymistä

Energiateollisuus on maaliskuun alussa päivittänyt mikrotuotantoon liittyviä ohjeita niin, että ne suosittelevat Saksan normit täyttävien invertterien hyväksymistä jakeluverkkoon kytkettäväksi Suomessakin. Tämä on todella hyvä uutinen niin laitetoimittajien kuin kuluttajien kannalta.

On tärkeää, että Suomen vaatimukset ovat yhtenäiset muiden, isompien markkina-alueiden kanssa, sillä näin avataan uusiutuvan energian markkinoita Suomessa ja samalla parannetaan kuluttajien mahdollisuuksia tuottaa omaa puhdasta sähköä. Tämä tukee myös aurinkosähkön ja muun uusiutuvan sähkön tuotantoa ja edesauttaa alan liiketoiminnan kasvua Suomessa.

Keskustelu aurinkosähkön käyttöön ottamisen vaikeudesta on viime vuosina käynyt kuumana. Sitrakin turhautui tähän tilanteeseen ja kokosi vuonna 2012 työryhmän tuottamaan keskustelupaperin, joka tunnisti esteitä pientuotannon yleistymiselle ja ehdotti näille ratkaisuja. Järjestämämme aurinkosähköseminaari 13.9. veti salin aivan täyteen. Kiinnostus ja tuska tuntui olevan valtavaa. Seuraavaksi TEM käynnisti työryhmän pohtimaan ratkaisuja pientuotannon verkkoon liittämisen helpottamiseksi. ET:n päivitetty ohjeistus on syntynyt tämän työryhmän ansiosta.

Verkkoon liittämisen käytännöt ovat eri verkkoyhtiöillä vielä kirjavat ja lomakkeiden täyttäminen vaatii usein syvällistä teknistä tuntemusta. Tämä ei kohtele kuluttajia tasavertaisesti. Käytännöt tuleekin pikimmiten yhtenäistää ja verkkoon liitännästä tehdä helppo ilmoitusasia. Ja muutaman viikon käsittelyajan pitää riittää ilmoituksen käsittelyyn.

Toivottavasti suomalaiset verkkoyhtiöt ryhtyvät pikimmiten noudattamaan uutta suositusta, jota ET parhaillaan valmistelee.

Teksti: Tuula Sjöstedt

Lähde: Klimaatti

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.