p

Arktiksen suojelua vaativat hiihtäjät kiirehtivät pohjoisnavalle


Arktiksen suojelua vaativa aktivistien retkikunta valmistautui lähtöön kohti pohjoisnapaa sunnuntaina 7. huhtikuuta. (Copyright: Greenpeace/Christian Åslund)

Ryhmä nuoria Arktiksen suojelua vaativia aktivisteja on lähtenyt hiihtämään pohjoisnavalle tavatakseen siellä Arktiksesta vastaavia päättäviä.

Kuusitoista henkeä, heidän joukossaan kansainvälisiä nuorisolähettiläitä – yhdysvaltalainen näyttelijä Ezra Miller, Tso’Tine-Gwich’in -kansaa edustava Kiera Kolson Kanadasta, saamelainen Josefina Skerk Ruotsista ja Renny Bijoux Seychelleiltä  – lähtivät sunnuntaina hiihtäen tukikohdastaan Barneosta kohti pohjoisnapaa. Juuri ennen lähtöään he saivat kuulla, että Arktisen neuvoston jäseniä on myös matkalla pohjoisnavalle tällä viikolla. Greenpeacen kampanjoitsijat tukevat retkikuntaa matkallaan.

Yksi matkaan lähteneistä on Josefina Skerk, 26-vuotias Ruotsin saamelainen, Uumajan yliopiston oikeustieteen opiskelija ja Ruotsin saamelaiskäräjien jäsen. Kun Skerk sai kuulla Arktisen neuvoston matkasta pohjoisnavalle, hän lähetti kirjeen ruotsalaiselle Arktisen neuvoston virkamiesten puheenjohtajalle Gustaf Lindille ja pyysi tapaamista, jos he vain hiihtäen ehtivät perille samaan aikaan. Lind vastasi pyyntöön myöntävästi, ja jos sää sallii, tapaaminen pohjoisnavalla toteutuu loppuviikolla.

Nuorilla aktivisteilla on mukanaan aikakapseli, jossa on Arktiksesta suojelualuetta vaativien 2,7 miljoonan ihmisen nimet.  He laskevat aikakapselin ja tulevaisuuden lipun 4,3 kilometrin syvyyteen merenpohjaan pohjoisnavalla.

”Odotamme kovasti Gustaf Lindin ja muiden Arktisen neuvoston jäsenten tapaamista pohjoisnavalla. Mukanani on kolme nuorta, joilla on kaikilla jokin yhteys Arktikseen. On suuri kunnia saada viedä viestimme Arktiselle neuvostolle täsmälleen siinä paikassa, jonka haluamme suojella tuleville sukupolville. Edessä oleva hiihto on kova koetus, ja olemme hiukan hermostuneita. Tämä on kuitenkin mahtava tilaisuus puhua Arktiksesta vastaaville päättäjille, ja tukijamme haluavat meidän onnistuvan”, Josefina Skerk sanoi sunnuntaina matkaan lähtiessään.

Vuonna 2007 venäläinen Artur Tšilingarov vei merenpohjaan pohjoisnavalle Venäjän lipun. Nyt nuorten retkikunta vie 13-vuotiaan malesialaisen Sarah Batrisiyan suunnitteleman tulevaisuuden lipun vaatiakseen pohjoista napa-aluetta ihmiskunnan yhteiseksi suojelualueeksi.

Lähde: Greenpeace

Aiheesta aikaisemmin:
Greenpeace vie tulevaisuuden lipun pohjoisnavalle »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.