p

Greenpeace vie tulevaisuuden lipun pohjoisnavalle

Muotisuunnittelija Vivienne Westwood valitsi tänään tulevaisuuden lipun lasten ja nuorten töistä, jotka oli lähetetty Greenpeacen ja World Association of Girl Guides and Girl Scoutsin järjestämään piirustuskilpailuun. Voittajatyöstä tehdään lippu, joka lasketaan meren pohjaan pohjoisnavalle huhtikuussa. Tulevaisuuden lippu on osa Greenpeacen kampanjaa Arktiksen suojelemiseksi.

Lapset ja nuoret ympäri 54 eri maasta lähettivät kolmen kuukauden aikana ehdotuksiaan lipuksi, joka symboloi rauhaa, toivoa ja maailmanyhteisöä. Lippu on myös symboli lähes kolmelle miljoonalle ihmiselle, jotka ovat allekirjoittaneet vetoomuksen Arktiksen suojelemiseksi öljynporaukselta ja liikakalastukselta.

Kilpailun voitti 13-vuotias partiolainen Sarah Bartisyia Malesiasta. Voittajalipussa on seitsemän kirkkaanväristä kyyhkystä ja metsätähti. Sarahin mukaan seitsemän kyyhkyä kuvaavat maapallon seitsemää maanosaa. Kyyhkyjen kantamat oliivinoksat muodostavat yhdessä laakeriseppe-leen, joka symboloi Arktiksen suojelua.

”Olisi hienoa, jos suomalaiset päättäjät olisivat aikuisia, ja jakaisivat saman huolen Arktiksesta kuin lapset ja nuoret ympäri maailmaa. Nyt näyttää siltä, että olemme ryntäämässä suin päin mukaan arktiseen öljyryntäykseen riskeistä välittämättä muun muassa myymällä jäänmurtajamme ja niiden miehistön palvelut Shellin uhkapeliin”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Yhdysvaltain sisäministeriölle luovutettiin eilen torstaina raportti Shellin laiminlyönneistä ja epäonnistumisista viime kesän öljynporauksessa Alaskan pohjoispuolella. Porauslaivastossa olivat mukana myös suomalaisen valtionyhtiö Arctia Shippingin jäänmurtajat Nordica ja Fennica.

Sarah Bartisiyan suunnittelema lippu valmistetaan titaanista ja se lasketaan jään alle neljän kilometrin syvyyteen yhdessä aikakapselin kanssa, jossa on Arktiksen suojelemisen puolesta vedonneiden yli kahden miljoonan ihmisen nimet. Lippu korostaa sitä, että merialue pohjoisnavalla on kansainvälisiä vesiä ja Arktiksen suojelu on ihmiskunnan yhteinen asia. Ilmaston lämpeneminen sulattaa arktista jäätä ja avaa valtioille ja yhtiöille väylän käyttää Pohjoisen jäämeren luonnonvaroja kuten öljyä ja kalaa.

“Nuorten luovuus on vahvimpia voimia joilla rakennetaan parempi maailma. Voittajalippu on hieno kuvaus rauhasta, toivosta ja maailmanyh-teisöstä. Olen ylpeä siitä, että se on matkalla pohjoisnavalle”, Vivienne Westwood sanoo.

Kilpailun palkintoraadissa oli mukana myös kaksi Kanadan alkuperäiskansoja edustavaa taiteilijaa, televisiojuontaja Hilary Tam Kanadasta ja 15-vuotias partiolainen Aishah Morshed Irlannista.

Aishah on kiinnostunut ympäristökysymyksistä, joista hän oppii partiossa, koulussa ja käynneillään sukunsa luona Bangladeshissä, jossa hän on omin silmin saanut nähdä ilmastonmuutoksen vaikutukset.

“Olen ylpeä saadessani edustaa maailman partiolaisia ja toivon, että tämä kilpailu inspiroi lisää nuoria toimimaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja Arktiksen säästämiseksi tuleville sukupolville”, Aishah Morshed sanoo.

”En kestä ajatusta Arktiksesta ilman jäävuoria ja jääkarhuja. Vaikka pohjoisnapa on kaukana sieltä, missä asun, tunnen henkilökohtaista vastuuta sen suojelemisesta. Toivottavasti muutkin tuntevat samalla tavalla.”

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.