p

Greenpeace ja Maan ystävät - Salamyhkäinen ilmastostrategia on vanhanaikaista ilmastopolitiikkaa

Juuri julkistettu energia- ja ilmastostrategian päivitys on surullinen esimerkki Suomen vanhanaikaisesta ilmastopolitiikasta. Suomi turvautuu suljettujen ovien takana valmisteltuun ja kestämättömiin oletuksiin perustuvaan asiakirjaan samaan aikaan, kun ilmasto lämpenee ennätyksellisen nopeasti.

”Meillä on muutama vuosi aikaa poistua osaltamme ilmastokatastrofiin johtavalta kehityspolulta. Energia- ja ilmastostrategian päivityksen perusteella Suomella ei ole mitään aikomusta vähentää päästöjään vaikuttavasti ja ajoissa. Tämä paperi naurattaisi, jollei kyse olisi niin vakavasta asiasta”, Maan ystävien ilmastokampanjavastaava Laura Meller toteaa.

Greenpeace on pyytänyt vuoden 2012 heinäkuusta alkaen strategian keskeisiä oletuksia tiedoksi, jotta strategiasta voitaisiin käydä avointa keskustelua. Työ- ja elinkeinoministeriö on kieltäytynyt jakamasta strategian keskeisimpiä oletuksia.

”Suljetuin ovin valmisteltu ilmastopolitiikka murentaa kansalaisten luottamusta päättäjiin juuri nyt, kun päästöjen ripeään vähentämiseen tulisi kannustaa erittäin voimakkaasti. Ilmastopolitiikan hyväksyttävyys on kärsinyt strategian päivänvaloa kestämättömän prosessin vuoksi”, Greenpeacen energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen harmittelee.

Järjestöt peräänkuuluttavat vastausta sekä tähän saakka valittujen päästövähennystoimien kehnoon vaikuttavuuteen että ilmastopolitiikan valmisteluprosessin ala-arvoisuuteen. Valmisteilla oleva ilmastolaki vastaa molempiin huoliin, sillä ilmastolaissa pitkän aikavälin päästövähennystavoite on pilkottu vuosittaisiin toimiin hiilibudjeteissa. Näin päästövähennystoimien lykkääminen aina seuraavan hallituksen vastuulle loppuu. Lisäksi läpinäkyvä seuranta- ja raportointijärjestelmä ja päästövähennysten koordinointi kaikkien ministeriöiden kesken tekevät ilmastopolitiikasta avointa ja jämäkkää. Ilmastopaneeli »»

”Vähähiiliseen yhteiskuntaan siirtymisessä tarvitaan jämäkkää ohjausta, avointa julkista keskustelua ja päästövähennysten riittävyyden rehellistä seurantaa ilmastolain avulla. Kannustamme energia- ja ilmastopolitiikasta vastaavia ministereitä valmistelemaan kiireesti vahvan ilmastolain ja lopettamaan Suomen ilmastopolitiikan nolouden”, Polttava Kysymys -ilmastolakikampanjan koordinaattori Meri Pukarinen sanoo.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.