p

EU esittää parannuksia jääkarhujen suojeluun

Euroopan unioni ajaa tiukennuksia jääkarhujen kansainvälistä kauppaa koskeviin säädöksiin. EU:n ehdotukseen sisältyy muun muassa vientikiintiöiden asettaminen ja jääkarhukantoja koskevien määrien selvitysvelvollisuus. EU teki esityksensä Bangkokissa villieläinten ja -kasvien kauppaa sääntelevän kansainvälisen CITES-sopimuksen kokouksessa. Jääkarhukaupan kokonaan kieltävä esitys kaatui tiukasti kokouksessa.

Ilmaston lämpeneminen ja pohjoisten napa-alueiden sulaminen uhkaa hävittää jääkarhut sukupuuttoon. Tämän lisäksi lajin ahdinkoa lisää sen taljoista, hampaista, kalloista ja kynsistä käytävä kauppa. Luontojärjestöt arvioivat, että nykyvauhdilla jääkarhut kuolevat sukupuuttoon vuoteen 2050 mennessä.

EU:n esitys on vastaus Yhdysvaltain ehdotukseen jääkarhutuotteiden kaupan totaalisesta kiellosta. Ehdotus kaatui Bangkokin neuvotteluissa äänin 38–42. EU:n 27 maan yhteisesti laatiman kannan mukaan jääkarhun suojelua tulee edistää paitsi ilmastopolitiikan, myös CITES-sopimuksen puitteissa. Samalla tulee kuitenkin ottaa huomioon jääkarhukaupasta tulonsa saavien alkuperäiskansojen oikeudet.

“Meidän täytyy löytää yhteinen näkemys, joka parantaa jääkarhujen suojelua ja johon kaikki valtiot voivat sitoutua”, muistutti EU:n puheenjohtajamaa Irlannin pääneuvottelija Feargal Ó Coigligh.

EU:n laatimassa esityksessä on kolme pääkohtaa. Niiden viiden valtion (Yhdysvallat, Kanada, Tanska (Grönlanti), Norja ja Venäjä), joissa jääkarhuja elää, on määriteltävä lajille omassa maassaan vientikiintiö, joka on kestävällä pohjalla. Näiden valtioiden on myös tarjottava CITES-sopimusta valvoville elimille kattavaa tietoa jääkarhukannan tilasta sekä paikallisella että alueellisella tasolla. Lisäksi EU esittää harkittavaksi jääkarhutuotteiden merkintää, jonka avulla voitaisiin tehokkaammin estää jääkarhujen laiton kauppa.

Suomi osallistuu aktiivisesti Thaimaan Bangkokin CITES-konferenssiin, joka jatkuu 14.3. saakka.

CITES-sopimus

CITES-sopimuksen tarkoituksena on suojella luonnonvaraisia kasveja ja eläimiä valvomalla niillä käytävää kauppaa. Sopimukseen on liitetty lajeja, joiden on todettu uhanalaistuneen tai jotka ovat vaarassa tulla uhanalaisiksi niillä käytävän kansainvälisen kaupan seurauksena. Kaikissa sopimuksen jäsenmaissa on CITES-lupaviranomainen, jolta saa tietoja luvanvaraisista lajeista sekä tuonti- ja vientiehdoista. Suomessa CITES-lupaviranomainen on Suomen ympäristökeskus.

Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.