p

WWF: Vapaavuorella näytön paikka

Ratkaisut Suomen energiatulevaisuudesta tehdään lähiviikkoina. Työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren johtama ministerityöryhmä päättää energialinjauksista ilmasto- ja energiastrategian päivityksen yhteydessä. WWF Suomen mielestä strategiassa tulisi tehdä linjaus päästöjen rivakasta vähentämisestä. Asuntoministerinä Vapaavuori tuli tunnetuksi energiatehokkuuden edistäjänä – nyt tuoreella energia-asioista vastaavalla ministerillä on näytön paikka.

Ilmastokriisi on yksi aikamme pahimpia uhkia. Vuosi 2012 oli ennätysten vuosi: kuumuudet, kuivuudet, myrskyt, tulvat ja rankkasateet koettelivat sekä ihmisiä että luontoa ympäri maailman. Ilmastonmuutoksen uhkaan voidaan vastata vain vähentämällä päästöjä merkittävästi. Vähennysten tarve tulisi huomioida ilmasto- ja energiastrategiassa, jota Jan Vapaavuoren johtama ministerityöryhmä työstää parhaillaan. Ennakkotietojen mukaan strategian energiankulutusennuste on kuitenkin kasvava eikä päästövähennysten tarvetta ole huomioitu.

”Energiansäästö ja energiatehokkuuden parantaminen yhdistettynä uusiutuvan energian lisäämiseen on tehokkain ratkaisu ilmastonmuutokseen. Jos energiankulutus kasvaa, uusiutuva energia ei korvaa fossiilisia polttoaineita, vaan kulutus tulee näiden päälle eivätkä päästöt laske”, sanoo WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Suomen hallitus on asettanut hallitusohjelmassa tavoitteeksi, että Suomi etenee kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa vuoteen 2050 mennessä. Pääkeinoiksi on kirjattu energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvien energianlähteiden käyttö. Myös edellisessä, vuonna 2008 laaditussa, ilmasto- ja energiastrategiassa päästövähennysten tarve huomioitiin. Strategiassa tavoitteena oli energiankulutuksen kääntyminen laskuun noin vuonna 2015.

”Kasvavan energiankulutusennusteen sisällyttäminen ilmasto- ja energiastrategiaan romuttaisi hallitusohjelman suunnitelmat. Tavoitteeksi asetetut päästövähennykset on erittäin vaikea saavuttaa, jos energiankulutus kasvaa samaan aikaan”, muistuttaa Kangas.

Suomalaiset kuluttavat paljon energiaa, EU-kansalaisista toiseksi eniten asukasta kohden.

”Koska Suomen energiankulutus on niin korkea, on energiansäästöpotentiaali valtava. Suurin säästöpotentiaali on rakennussektorilla, joka kattaa noin 40 prosenttia Suomen energiankulutuksesta. Uudet rakennukset tehdään tiukkojen energiatehokkuusmääräysten mukaisesti, mutta asuntokanta uudistuu hitaasti ja vanhojen rakennusten energiatehokkuus on keskimäärin erittäin heikko. Strategiapäivityksessä kannattaisi linjata toimintaohjelma ja rahoitussuunnitelma nykyisen rakennuskannan energiakorjausremonteille.”

Vapaavuori otti asuntoministerikaudellaan voimakkaasti kantaa rakennuskannan energiatehokkuuden parantamisen sekä lämmityksestä johtuvien päästöjen vähentämisen puolesta.

”Ministeri Vapaavuorella on nyt tuhannen taalan paikka vaikuttaa Suomen energiapolitiikan siirtymiseen kohti energiatehokasta ja vähänpäästöistä tulevaisuutta”, sanoo WWF Suomen ilmastovastaava Kangas.

Lähde: WWF Suomi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.