p

Vuosi 2012 paikoin poikkeuksellisen sateinen


Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2012 oli Itä- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta selvästi tavanomaista sateisempi.

Suurimmat sademäärät mitattiin etelärannikolla, Pohjois-Satakunnasta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä, Pohjois-Karjalassa ja Meri-Lapissa. Havaintoasemista eniten satoi Kajaanin Saaresmäessä, jossa sadetta kertyi 1031 millimetriä. Vähiten satoi Inarin Angelissa, jossa sadetta kertyi 409 millimetriä.

Useilla havaintoasemilla sateisinta 50 vuoteen

Vuosi oli useilla Ilmatieteen laitoksen havainto-asemilla sateisin viimeisen 50 vuoden ajalta tarkasteltuna. Helsingin Kaisaniemessä satoi viime vuonna 907 millimetriä, mikä on toiseksi eniten aseman 1800-luvun alkupuolella alkaneen mittaushistorian aikana. Enemmän on satanut ainoastaan vuonna 1944, jolloin sademäärä oli 940 mm. Vuoden 2012 suurin vuorokautinen sademäärä, 96 mm, mitattiin Karvian Alkkiassa heinäkuun 8. päivänä.

Vuoden keskilämpötila tavanomainen

Vuoden 2012 keskilämpötila vaihteli lounaissaariston ja Ahvenanmaan runsaasta +6 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin noin -1 asteeseen. Poikkeamat pitkäaikaisesta keskiarvosta eivät olleet missään päin maata suuria. Hieman tavanomaista lämpimämpää oli ainoastaan osassa Pohjois-Lappia ja paikoin eteläisillä ja lounaisilla rannikkoalueilla. Muualla maassa lämpötila oli lähellä pitkäaikaista keskiarvoa tai hieman sen alle.  Poikkeamat pitkäaikaisesta keskiarvosta olivat kuitenkin kaikkialla melko pieniä eli yleisesti alle puoli astetta. Vuoden ylin lämpötila 31,0 astetta mitattiin Lieksan Lampelassa heinäkuun 30. päivänä ja alin lämpötila -42,7 astetta Inarin Kaamasessa helmikuun 6. päivänä.

Säävuosi 2012 tiivistettynä

Talvikuukausien eli joulu-helmikuun keskilämpötila oli kylmästä helmikuusta huolimatta laajalti tavanomaista korkeampi, mihin on syynä huomattavasti tavanomaista lauhempi joulukuu. Lauhan alkutalven vuoksi terminen talvi pääsi alkamaan maan eteläosassa vasta vuodenvaihteessa, mikä on harvinaisen myöhään. Eniten satoi maan eteläosassa ja Meri-Lapissa, jossa sadetta kertyi paikoin runsaat 250 millimetriä. Runsassateisilla alueilla mitattiin useilla havaintoasemilla suurin talven sademäärä vuosikymmeniin. Terminen kevät alkoi koko maassa tavanomaista aiemmin eli maan eteläosassa maaliskuun alkupuolella ja Pohjois-Lapissa huhtikuun 20. päivän jälkeen. Kevään sademäärä oli suurimmassa osassa maata tavanomaista suurempi, paikoin jopa harvinaisen suuri.

Hellepäivät olivat kesällä harvassa, sillä koko maassa hellepäivien lukumäärä jäi noin puoleen tavanomaisesta. Paikoin kesä-elokuun sademäärät olivat yli 1,5-kertaisia tavanomaiseen nähden, kun taas paikoin jäätiin pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle. Eniten satoi maan itäosassa ja Kainuussa, vähiten Keski- Pohjois-Lapissa. Ukkosta esiintyi kahteen edelliseen vuoteen verrattuna selvästi vähemmän. Touko-syyskuun aikana Suomen maa-alueille iskeneiden maasalamoiden lukumäärä 78 000 oli selvästi alle pitkäaikaisen keskiarvon, joka on 138 000. Eniten ukkosta esiintyi 28.–30. heinäkuuta, jolloin rekisteröitiin noin 50 000 maasalamaa. Syksy (syys-marraskuu) oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi. Maan länsiosassa ja Lapissa satoi paikoin puolitoistakertaisesti pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden.

Ilmatieteen laitoksen tiedotteissa on vuoden 2012 aikana siirrytty käyttämään vertailukautena vuosien 1981–2010 ajalta laskettuja tilastoja. Koko maan vuoden keskilämpötila on uudella vertailukaudella lähes 0,4 astetta edellistä korkeampi. Koko maassa sademäärät ovat hieman suurempia kuin vanhalla vertailukaudella.

Lähde: Ilmatieteen laitos

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.