p

Tonnikalateollisuuden ongelmat eivät lopu tehtaaseen

Finnwatchin tammikuussa julkistama selvitys nosti esiin epäkohtia Thaimaan suurimmassa tonnikalasäilyketehtaan tuotanto-oloissa. Tonnikalateollisuuden ongelmista puhuttaessa säilyketehtaiden heikot työehdot ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu.

FINNWATCHIN tuoreessa selvityksessäkin käsitelty Thai Union Group on ollut kansalais-järjestöjen hampaissa jo pitkään. Esimerkiksi Greenpeace on arvostellut yhtiötä siitä, että sen harjoittama tonnikalan tehokalastus on vaarantanut sekä kalakannat että vesialueiden ekosysteemit.

Thai Unionin brändejä ovat muun muuassa Englannissa myytävä John West, ranskalainen Petit Navire sekä Yhdysvalloissa suosittu Chicken of the Sea.

Merkittävä osa tonnikalasta kalastetaan nuottakalastuksella käyttäen kala-aggregaatiolaitetta. Kala-aggregaatti vetää puoleensa eliöitä, jotka kalastusalus sitten nappaa nuottaansa.

Sivusaaliiksi joutuu alamittaisia nuoria yksilöitä sekä muita lajeja kuten haita, rauskuja, kilpikonnia ja vesilintuja. Niiden osuus voi olla jopa 30 prosenttia saaliista. Samaista menetelmää käyttävät myös Thai Unionin tytäryhtiöt.

Greenpeacen kampanjoinnin myötä Thai Unionin omistama John West -tonnikalabrändi on luvannut siirtyä vähemmän haitallisiin kalastusmuotoihin vuoteen 2016 mennessä.

Britanniassa vastuullisuuskehitystä on vauhdittanut myös suurten vähittäiskauppojen kuten Morrisonsin, Tescon ja Asdan sitoumus myydä vain sellaista tonnikalaa, jota ei ole kalastettu kala-aggregaatiolaitteilla.

Greenpeace jatkaa kampanjointia saadakseen myös Thai Union Groupin amerikkalaisen sisaryhtiön Chicken of the Sean luopumaan vahingollisista kalastuskäytänteistä.

Uhanalaisten tonnikalojen kauppa käy kuumana. Tammikuussa Japanissa huutokaupattiin yli 200-kiloinen sinievätonnikala 1,3 miljoonalla eurolla. Hintaa nostivat kalan harvinaisuus sekä suuri kysyntä.

Sinievätonnikalan lisäksi uhattuna ovat isosilmä- ja keltaevätonnikalakannat. Myös Thai Union kertoo prosessoivansa keltaevätonnikalaa tehtaillaan.

WWF:n mukaan sinievätonnikalaa on kaupattu pimeillä markkinoilla. Mukana on ollut muun muassa Välimeren maita, joista tonnikala oli viety Panamaan ja sieltä edelleen Japaniin. Myös Yhdysvallat syyttää Italiaa ja Espanjaa salakalastuksesta.

Ylikalastus ja laiton ryöstökalastus heikentävät erityisesti kehittyvien rannikko- ja saarivaltioiden toimeentuloa ja ruokaturvaa.

Vakavien ekologisten haittojen lisäksi tonnikalan pyyntiin liittyy sosiaalisia ongelmia.

Thaimaan naapurimaista Kambodžasta, Laosista ja Myanmarista myydään Thaimaan kalastusaluksille työntekijöitä, jotka saattavat viettää merellä useita vuosia.

Tuhannet siirtolaiset kokevat kalastusaluksilla väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Yhdysvaltojen ihmiskauppaa koskevan Trafficking in Persons -selvityksen mukaan alusten epäinhimilliset työolosuhteet muistuttavat orjatyötä.

Meriekosysteemien varjelemiseksi on ehdotettu muun muassa erityisten suojelualueiden perustamista. Greenpeace on kehottanut kalastusyrityksiä siirtymään kestävämpiin käytäntöihin, esimerkiksi vavalla ja siimalla kalastukseen.

Uhanalaisia tonnikalalajeja myydään Suomessa pääasiassa fileinä sekä sushiravintoloissa. Tuoreeseen tonnikalaan törmätessä kannattaa aina jättää palautetta. Apuna voi käyttää vaikka WWF:n kala-agentti -työkalua.

WWF suosittaa kestäviin kalavalintoihin MSC-merkittyjä tuotteita. MSC (Marine Stewarship Council) on kala- ja äyriäistuotteiden sertifiointijärjestelmä, jonka perusperiaatteena on kestävä kalastus. Tämä tarkoittaa, että sertifikaatti myönnetään tuotteille, joiden kalastus ei vaaranna kohdekalan eikä mahdollisen sivusaaliin kalakantoja.

Jäämme odottamaan kalatuotannon sosiaalisiin ongelmiin puuttuvaa sertifiointijärjestelmää. Sellaista ei tällä hetkellä ole lainkaan.

Teksti: Katariina Vihersalo

Lähde: Finnwatch
Kuva: Finnwatchin selvityksestä

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.