p

Shellin öljynporausalus ajautui karille


Shellin öljynporausalus Kullukin ajautuminen karille on muistutus arktisen öljynporauksen vaarallisuudesta. Kulluk oli kesällä Alaskan pohjoispuolelta alueella, jossa Shell yritti aloittaa kaupallisen arktisen öljynporauksen. Shellin arktiseen öljynporauslaivastoon kuuluivat myös suomalaiset jäänmurtajat Fennica ja Nordica, jotka ovat jo palaamassa Suomeen.

Shellin öljynporauslaivastoon kuuluva Kulluk on rakennettu vuonna 1983, ja se aiottiin romuttaa jo ennen kuin Shell osti sen vuonna 2005.

Kulluk joutui tuuliajolle ankarassa myrskyssä. Sen 18 hengen miehistö oli evakuoitu alukselta lauantaina. Hinausyritysten epäonnistuttua alus ajautui Sitkalidakin saaren rantaan Kodiakin saaren eteläpuolella Alaskanlahdella. Aluksella on 568 000 litraa dieselöljyä.

”Shell on vähätellyt ankaria arktisia sääolosuhteita aloittaessaan yritystään porata öljyä Alaskan pohjoispuolella. Nyt sen öljynporausalus uhkaa saastuttaa Kodiakin saaren alueen. Onnettomuus vielä vaikeammissa olosuhteissa öljynporausalueella, jossa apua on heikommin saatavilla, olisi katastrofaalinen. Alaskan eteläpuolella, jossa Kulluk on karilla, ei ole jäätä, mutta öljynporausalue Alaskan pohjoispuolella jäätyy talveksi, eikä ole keinoa puhdistaa jäätä öljystä”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

”Kullukin haaksirikko osoittaa, että öljyvahinko arktisessa öljynporauksessa ei ole ainoastaan mahdollinen vaan jopa todennäköinen”, Aromaa jatkaa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.